Nowoczesna stodoła

To wielofunkcyjne miejsce powstało w ogrodzie architekta, obok domu znajdującego się we wschodniej części Londynu.

Nazwa „Lekka Szopa” nawiązuje do przezroczystych paneli z poliwęglanu, które wykorzystano na dachu niewielkiego studia o powierzchni zaledwie 12 metrów kwadratowych. Cały budynek został zbudowane przez architekta i jego asystenta w zaledwie 21 dni.
 
Główna konstrukcja szopy z dwuspadowym dachem została wykonana z drewna. Całość obito falistymi, czarnymi panelami z włókna szklanego, a wewnątrz obłożono jasną sklejką. Materiały te zostały wybrane specjalnie ze względu na ich niewielki ciężar, co miało uprościć cały proces budowy. Projekt jest modułowy, dzięki czemu został wniesiony do ogrodu przez ukończoną niedawno przybudówkę do głównej części domu.

„Wykorzystując trwałe, ale giętkie materiały potwierdziłem możliwość zastosowania takich produktów w małej architekturze” – wyjaśnia Andrews.
Dach z poliwęglanu został wprowadzony do projektu po to, by jak najlepiej wykorzystać naturalne światło padające od strony południowej ogrodu, przekształcając przestrzeń w oświetlone rozproszonym, lekkim światłem biuro. Nowoczesna STODOŁA otwiera się na ogród poprzez otwarcie dużych, przesuwnych drzwi, co pozwala wyjść na taras, gdzie urządzono miejsce siedzące dla dwóch lub trzech osób. Pozostała część ogrodu ma charakter wielofunkcyjny i może być wykorzystywana przez architekta do łączenia życia rodzinnego z zawodowym.
- „Projekt studia opiera się na elastycznym podejściu do pracy i zabawy, mieszając te funkcje i stając się odpowiednio przestrzenią rekreacyjną podczas letnich spotkań oraz bardziej intymną na czas spotkań o charakterze zawodowym” – mówi architekt. – „Light Shed oferuje najlepsze rozwiązanie będąc zarówno zwykłą szopą ogrodową, jak i letnim domkiem, kosztując przy tym niewiele więcej niż tradycyjna szopa” – dodaje Andrews.

Powierzchnia wewnętrzna domku podzielona jest na różne strefy – mieści się tam część biurowa, toaleta, rozkładana sofa oraz szafa na sprzęt ogrodowy. Od frontu przy doniczkach urządzono niewielkie miejsce, w którym można wygodnie usiąść, wydzielając w ten sposób swobodną granicę w części ogrodowej.
- „Cały projekt miał być odświeżającym przypomnieniem tego, co można stworzyć dysponując ograniczonym miejscem i budżetem” – podsumowuje architekt, który założył swoje studio w 2017 roku, po ukończeniu studiów w Canterbury School of Architecture.

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej