Nowoczesna stodoła

Właściciele tego wakacyjnego domku, który stoi na litewskiej wsi, mogą otworzyć duże, drewniane okiennice, które są częścią drewnianej fasady domu, zamieniając zamknięty budynek w jasną przestrzeń z widokami na pobliskie jezioro.

Dom zaprojektowało wileńskie studio architektoniczne Aketuri Architektai, zwracając uwagę na liczne odniesienia do typowych domów wiejskich z tego rejonu. Dzięki temu budynek doskonale pasuje do swego naturalnego otoczenia, choć ma wszystkie cechy nowoczesnego domostwa.
Organizacja projektu odzwierciedla typowe lokalne nieruchomości, więc główny budynek zwrócony jest w stronę mniejszego w stylu szopy, który znajduje się po drugiej stronie prostego podwórza. W mniejszym budynku znajduje się miejsce do przechowywania potrzebnego na działce sprzętu oraz drewna, ale może być on też wykorzystywana jako stajnia. Na skraju jeziora urządzono jeszcze małą saunę.

Projekt domu charakteryzują stroma, dwuspadowa forma dachu oraz rodzime detale, przy czym drewniane okiennice po zamknięciu stają się spójną częścią elewacji, nie zakłócając bryły budynku.
„Projekt czerpie swój charakter z tradycyjnych zabudowań wiejskich pod względem swej wielkości, organizacji i materiałów” – wyjaśnia architekt Kazimieras Kasteckas. – „Nawet detale, takie jak drewniane okiennice, były powszechną cechą tutejszych budynków”.

Drewniana elewacja to kolejny rustykalny element projektu, który jeszcze lepiej dopasowuje go do całego kontekstu i miejsca. Architekci wybrali drewno jodły, które ma charakterystyczny odcień i doskonale pasuje do leśnej scenerii działki.

Kiedy dom stoi pusty, jego fasada wydaje się być całkowicie zamkniętą powierzchnią, co nadaje mu jeszcze większej prostoty i surowości, a także zabezpiecza wnętrze domu przez cały rok. Budynek zupełnie jednak się zmienia, kiedy na miejsce docierają właściciele. Otwarte okiennice odsłaniają duże, przeszklenia znajdujące się po każdej ze stron.

„Kiedy pracuje się nad projektem tego typu, detale – albo raczej ich wizualny brak – są tym, co tak naprawdę nadaje całości zdecydowany charakter” – dodaje architekt.
Dom został zaprojektowany tak, by wygodnie mieściła się w nim czteroosobowa rodzina oraz goście, którzy pojawiają się tu okazjonalnie. Wewnątrz parter łączy salon i jadalnię, które stają się częścią zewnętrznego tarasu, kiedy otwarte zostaną duże, szklane drzwi. Duże palenisko umieszczone jest w centrum domu, a otaczająca go ściana oddziela sypialnię, łazienkę i garderobę. Na piętrze urządzono dodatkowe trzy sypialnie oraz łazienkę.

Drewniane podłogi oraz białe, tynkowane ściany podkreślają prostotę projektu.

Lokalizacja: Litwa
Powierzchnia: 136 mkw
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB