Whidbey Dogtrot by SHED Architecture and Design in Washington

Cedrowa STODOŁA Whidbey Dogtrot

Grubo cięty cedr pokrywa dom Whidbey Dogtrot w stanie Waszyngton od SHED Architecture and Design. Tą kompaktową nowoczesną STODOŁĘ zlokalizowaną przy północno-zachodnim Pacyfiku, zaprojektowano dla pary, która wkrótce przejdzie na emeryturę.

Projekt architektoniczny: Whidbey Dogtrot

Projekt, nazwany Whidbey Dogtrot, pochodzi od lokalizacji na wyspie Whidbey, która leży na północ od Seattle. Jednopiętrowe mieszkanie wznosi się na urwisku z widokiem na Puget Sound. Budynek zaprojektowało biuro architektoniczne z Seattle – SHED Architecture and Design. Para, dla której przeznaczono budynek poszukiwała kompaktowego, łatwego w utrzymaniu domu, który mieściłby się w malowniczym otoczeniu.

Wymogiem klientów był dom z miejscem dla gości, przeznaczony na wizyty dorosłych już dzieci, hobby pary, muzykowania i domowego biura. W poszukiwaniu inspiracji architekci spojrzeli na dom w stylu dogtrot, w którym znajduje się centralny korytarz przykryty dachem. Pomysł przyszedł szybko. SHED wymyślili nisko położony dom składający się z dwóch prostokątnych brył otaczających otwarte przejście, w którym znajdują się drzwi wejściowe i drewniana ława. Budynek zwieńczono czarnym dachem metalowym na rąbek.

Przestrzeń oraz część techniczna projektu

Ściany zewnętrzne Whidbey Dogtrot pokryto surowym czerwonym cedrem z półprzezroczystą czarną bejcą. Aby zapewnić prywatność, ograniczono ilość otworów na elewacji frontowej,  zwróconej na zachód. Dom otwiera się na wschód, gdzie duże połacie przeszkleń oferują wspaniałe widoki na krajobraz.

Jedna strona domu zawiera główne pomieszczenia mieszkalne o łącznej powierzchni 85 metrów kwadratowych. Odpowiednio obszar ten obejmuje otwartą przestrzeń do gotowania, jadalnię i salon, a także sypialnię i kącik do czytania. Po drugiej stronie znajduje się rozciągnięta przestrzeń wraz z łazienką o powierzchni 26 metrów kwadratowych.

W całym mieszkaniu zespół architektoniczny zastosował neutralne kolory i nowoczesny wystrój. Wykończenie wnętrz obejmuje szafki z jasnego drewna, kremowobiałe ściany i betonową podłogę. Ciepło zapewnia system wodny. „Dom starannie zaprojektowano, aby jak najlepiej wykorzystać jego kwadratową powierzchnię” – powiedzieli architekci. „Rezultatem jest skromne i funkcjonalne mieszkanie mocno zakotwiczone w swoim miejscu”.

Lokalizacja: Whidbey, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne