Wiejski dom mieszkalny w Belgii by JDMA

Wiejski dom mieszkalny w Belgii

Projekt obejmował przebudowę domu w wiejskiej części Belgii. Na miejscu pierwotnie znajdował się dom i kilka STODÓŁ z dawnej działalności rolniczej. Ze względu na zły stan i lokalną politykę przestrzenną STODOŁY musiały zostać rozebrane.

Z uwagi na na urok i typowy wygląd dla belgijskiego środowiska wiejskiego, architekt bardzo pragnął zachować dom. Aby spełnić wymagania, dom rozbudowano tak, aby uzyskać plan w kształcie litery L. Zabudowaną część wykonano z betonu licowego od wewnątrz i na zewnątrz, zgodnie z otwartym charakterem budynku. Wszystko po to, aby w pełni wykorzystać orientację i sprawić, by otaczający krajobraz był obecny dla życia.

Elewacje istniejącego domu w dużej mierze zachowane i zaadaptowane lokalnie według nowo projektowanego planu. Istniejący dom jest przestrzennie i strukturalnie złożony z szeregu poprzecznych ścian, które niosą kondygnację pośrednią i konstrukcję dachu.

Złożenie dwóch skrzydeł w kształcie litery L jest wyraźnie wyartykułowane w materiale i przestrzeni. Na parterze drzwi przesuwne zapewniają elastyczny, otwarty charakter, dzięki czemu można dostosować relację między przestrzeniami a pożądaną atmosferą do potrzeb chwili.

Materiały miały na celu uzyskanie ciepłego i wiejskiego charakteru, który jednocześnie pozostawia przestrzeń i spokój. Oficynę zbudowano z identycznej cegły jak dom i ma być prostą i spokojną bryłą, która stara się tworzyć z domem całość. Aby zachować tę pogodną atmosferę, bramę od strony ulicy również wyłożono cegłą licową. Dom pragnie stworzyć pewną estetykę i piękno, które nie jest samotne, ale jest nośnikiem życia w domu.

Lokalizacja: Merchtem, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne