Wiejski dom unoszący się nad ogrodem

Projekt „Valley Villa” nawiązuje do rodzimej zabudowy rolniczej na Litwie dzięki swemu asymetrycznemu, dwuspadowemu dachowi i ciemnej, drewnianej elewacji.
 
„Valley Villa” to nowoczesna interpretacja tradycyjnych wiejskich domów rolniczych, które zwykle miały dwuspadowe dachy, drewniane okiennice i wykończenia, opierając się na granitowych fundamentach. W tym przypadku architekci z firmy Arches, która ma swą siedzibę w Wilnie, zaprojektowali dwa wydłużone plany domu z centralnym węzłem, który osadzony jest w zboczu. Jedno ze skrzydeł budynku zawisło nad ogrodem. Asymetryczne linie dachu nadają większą, nowoczesną dynamikę projektowi, podczas gdy drewniana elewacja to ukłon w stronę tradycyjnej architektury regionu.

nowoczesna STODOŁA znajduje się na terenie regionalnego parku w pobliżu Wilna i stanął na miejscu dawnej, drewnianej zagrody. Nowy dom ma dwa skrzydła znajdujące się na wyższym poziomie, z których jedno pełni funkcje publiczne, a drugie prywatne, mieszcząc trzy sypialnie i dwie łazienki oraz toaletę. Na niższym poziomie znajduje się garaż, biuro, pokój rodzinny oraz pokój dla gości.
 
– „Parter domu jest częściowo ukryty w zboczu” – mówią architekci wyjaśniając, że dzięki temu cały dom sprawia wrażenie, jakby ustępował miejsca przyrodzie. Uniesiony element domu obejmuje salon i tworzy osłoniętą przestrzeń dla znajdującego się poniżej zewnętrznego patio.
 
Przy wszystkich głównych przestrzeniach wewnętrznych architekci urządzili dziedzińce zewnętrzne. – „Zaaranżowane są one na różnych poziomach, tworząc wrażenie całości i prywatności, umożliwiając też właścicielom cieszenie się słońcem o każdej porze dnia” – wyjaśniają przedstawiciele firmy.
 
Architekci zdecydowali się na czarne wykończenie elewacji na poziomie niższym, aby podkreślić w ten sposób uniesiony nad nim element domu. Pionowe ułożenie desek miało naśladować otaczające dom pnie drzew i naturalne otoczenie domu. Granitowe patio to nawiązanie do tradycyjnych fundamentów w tamtejszych wiejskich zabudowaniach.
 
– „Założeniem projektu było zawieszenie budynku nad doliną i otwarcie go na znajdujący się poniżej teren poprzez zastosowanie także serii dużych okien” – informują architekci, którzy dodatkowo zastosowali w projekcie nietypowe pionowe listwy. Dzięki nim wnętrze nie przegrzewa się szybko, a dodatkowo pełnią one również funkcje dekoracyjne. Drewniane ekrany tworzą interesujące cienie m. in. w łazience, zapewniając też odpowiednią prywatność. Drewniane listewki pojawiają się także we wnętrzu, dzięki czemu projekt zachowuje większą spójność.

Lokalizacja: Litwa
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne