Wiejski dom w Hiszpanii

Ten wiejski dom znajduje się w pobliżu Fontanars w hiszpańskiej gminie Fontanars dels Alforins. Stoi dokładnie na skraju wioski i otoczony jest wśród przepastnych pól.
Założeniem projektu była maksymalna integracja krajobrazu i środowiska naturalnego, ponieważ dom stoi na pograniczu strefy lasów sosnowych oraz pól z winoroślami. W ten sposób staje się prawie częścią naturalnej wegetacji tutejszej roślinności. Aby osiągnąć taki cel, architekci Ramón Esteve Estudio starannie wybierali materiały, które miały dopasować się swą barwą do zmieniających się wokół odcieni. 

„Ten wiejski dom powstał z pomysłu opartego na standardowym, tradycyjnym, wiejskim domu z dwuspadowym dachem" – informują architekci. Geometria tradycyjnego budynku została jednak nieco zmieniona i unowocześniona, a sama linia nowego domu wykracza poza tradycję, zamieniając projekt w długą, betonową skorupę, w której zorganizowane są domowe funkcje.

„Dom składa się z dwóch monolitycznych konstrukcji, które tworzą dwa duże bloki wykonane z różnych materiałów. Pierwszy z nich zrobiony jest z białego betonu, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, i poprzecinany jest przez powierzchnie wykonane z termicznie modyfikowanego drewna sosnowego” – wyjaśniają twórcy projektu.

Otoczenie domu miało ogromne znaczenie dla wizji architektów. Droga prowadząca do działki wytyczona jest między drzewami oliwnymi. Od tyłu dom jest ukryty wśród cyprysów, topoli i sosen. Do wnętrza budynku również wchodzi się przez jeden z drewnianych elementów, jakie stworzyli tu architekci. Przestrzeń centralna to płynnie przechodząca powierzchnia wspólna, w której dominującym elementem jest duży kominek, na który otwierają się wszystkie pomieszczenia.

Powierzchnie sosnowe tworzą od wewnątrz ramy dla ciągnących się dalej widoków, które wchodzą w relacje z całym wnętrzem i domownikami. Ze względu na to, że jest to drugi dom właścicieli, zarówno cała konstrukcja, jak i werandy można zupełnie zamknąć, kiedy dom pozostaje niezamieszkany.  

Szeroka weranda, umieszczona na końcu domu, stanowi jego uzupełnienie. To miejsce wypoczynkowe, które podwójnie łączy się ze swym otoczeniem – z jednej strony zapewniając widoki na sosnowy las, a z drugiej na winnicę.

Drewniane elementy domu powstały z desek o szerokości 20 cm i przypominają swym wyglądem drewniane pudełka. Podobny charakter mają drewniane meble, które zaprojektowano specjalnie do tego wnętrza. Obydwa materiały – biały beton i drewno – są spójne z charakterem całej konstrukcji.

Projekt jest w pełni ekologiczny i zgodny z wytycznymi pasywnego budownictwa. Energia pozyskiwana jest z paneli słonecznych, pomieszczenia maksymalnie wykorzystują naturalne światło, a woda zbierana jest przez specjalne systemy.

Lokalizacja: Fontanars dels Alforins, Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne