Wiejski kamuflaż

Właścicielami tego domu jest bezdzietna para pracująca w branży filmowej. Ich praca wiąże się z licznymi podróżami, które często mocno rozciągnięte są w czasie. Ten dom w Nowej Zelandii to przestrzeń, w której wypoczywają w przerwach między filmami. 

Działka jest ogromna – to w sumie 20 hektarów terenów rolniczych nad rzeką Kauaeranga, leżących w dolinie o tej samej nazwie. Granice działki ciągną się od wzgórz po sam brzeg rzeki, a wzniesienia zapewniają panoramiczne widoki na cały teren posiadłości położony poniżej oraz krzewy rosnące na przeciwległych wzgórzach doliny.
Życzeniem klientów było stworzenie domu, który będzie angażował się w swoje otoczenie zarówno w sposób filmowy – widowiskowy, jak i w sposób praktyczny. Para marzyła o tym, by mogła być tu samowystarczalna, uprawiając rośliny i hodując bydło. Chcieli zbudować dom z materiałów, które pokryją się z czasem patyną, będą ekologiczne lub mogą pochodzić z recyklingu.
Architekci z firmy Herbst Architects odpowiedzieli na te potrzeby, koncentrując budynek w pojedynczej, geometrycznej formie, która wyróżnia się w tej dużej, naturalnej przestrzeni. Dom został ulokowany na linii grzbietowej wzniesienia, wyrastając z jej najwyższego punktu i unosząc się ponad ziemią nad opadającym zboczem. Inspirując się rdzawymi szopami, które pojawiają się w tej okolicy, architekci zaprojektowali elewację z pokrytej rdzą blachy falistej, która stanowi w tym przypadku formę wiejskiego kamuflażu.
Budynek w większości został wykonany z materiałów z recyklingu oraz został wyposażony w sprzęty i urządzenia, które właściciele zgromadzili sami w czasie budowy.

Lokalizacja: Tamiza, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne