Willa dla starszego brata

 „Willa dla starszego brata” to budynek, który stoi w mieście Lavasan w Iranie.
Przestrzenna konstrukcja tego projektu opiera się na dachu w kształcie parasola, który góruje nad basenem przypominającym misę. Te dwa elementy zdeterminowały projekt. Dach osłania część publiczną willi, która celowo została zorganizowana na wyższym piętrze. Na poziomie niższym taras przypomina pokład, a dzięki niemu mieszkańcy mogą przebywać na świeżym powietrzu.

W piwnicy budynku znajduje się garaż, mieszkanie dozorcy, pomieszczenia magazynowe oraz piwniczka na wino. Parter to mieszkanie główne, sypialnia i jeszcze jedno dodatkowe, osobne mieszkanie. Część rekreacyjna i dzienna została zorganizowana na piętrze i tam właśnie znajduje się salon, sala gimnastyczna oraz basen, który dostosowany jest do każdej pory roku.
Główna droga do budynku prowadzi po lekkich schodach, które zostały ułożone poza samą konstrukcją i na górze łączą się z bryłą główną mostkiem. Takie rozwiązanie nawiązuje do koncepcji stosowanych na poziomie wyższym, czyli w przestrzeni publicznej willi.
Warto też zauważyć, że również parter domu łączy się na swój sposób z otoczeniem zewnętrznym i choć są to pomieszczenia bardziej prywatne, zdecydowanie pozostają otwarte. Architekci zadbali o to, by już od pierwszej chwili po wejściu do budynku można było docenić różnego rodzaju widoki. Dom otwiera się od strony zaułku z jednym otwartym bokiem na podobny zamknięty, czy od schodów na główne wejście z niskim sufitem. Całość jest jasna i przestronna.
Wchodząc na górę jeszcze lepiej można docenić widoki, które stopniowo zaczynają się odsłaniać, a odpowiednie załamania sprawiają, że spora przestrzeń wciąż wydaje się być przytulna.

Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne