Wine Warehouse

Stary magazyn wina w walijskim Chepstow w nowej odsłonie.

Projekt firmy Hall + Bednarczyk Architects obejmował gruntowną modernizację zniszczonego, liczącego 200 lat magazynu. W 2006 roku budynek zyskał nowe życie, stając się wielofunkcyjną nieruchomością o powierzchni 480m², w którym obecnie mieszczą się zarówno biura, jak i powierzchnie mieszkalne.

Budynek zaklasyfikowany jest jako zabytek II stopnia i w związku z tym jego modernizacja musiała być przeprowadzona w sposób w pełni kontrolowany i przemyślany, a każda architektoniczna ingerencja i każdy nowy element musiały współgrać z dawnym charakterem magazynu.

Projekt zachował industrialny i otwarty charakter przestrzeni, podkreślając jednocześnie oryginalne materiały i techniki budowlane. Nowoczesna przybudówka, która powstała na dziedzińcu za magazynem, ma zwartą, choć asymetryczną formę, którą podkreślają balkony i centralna, kręta klatka schodowa, którą umieszczono na zewnątrz budynku.

Specjalnie zaprojektowane przeszklenia wprowadzają naturalne światło do centralnej części budynku i służą jako przejście między starym i nowym. Przeszklenia mają metalowe ramy, które odzwierciedlają zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne proporcje konstrukcji, tworząc jednocześnie wizualne połączenie historii i teraźniejszości.

Lokalizacja: Walia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne