Nowoczesna stodoła

To mieszkanie, znajdujące się w Barcelonie w dzielnicy Grazia, było kiedyś ciemne i mocno podzielone. Zbudowano je na początku XX wieku i było w nim wiele maleńkich pomieszczeń, które łączyły ciemne korytarze. Architekt Carles Enrich miał wrażenie, że „potencjał tego mieszkania został ukryty za konsekwencjami kilku poprzednich interwencji”, które przeprowadzono tu w różnych momentach jego historii. 
Enrich miał za zadanie zmodernizować to mieszkanie dla czteroosobowej rodziny i wprowadzić do wnętrza więcej naturalnego światła. Aby tak się stało, postanowił usunąć efekty poprzednich, niezupełnie udanych renowacji. Jego zespół zaczął pracę od ściągania nijakich wykończeń zastosowanych na ścianach, podłogach i sufitach. Zburzono wprowadzone niepotrzebnie ściany działowe, ułatwiając komunikację pomiędzy konkretnymi pomieszczeniami. W ten sposób udało się wizualnie połączyć pomieszczenia wewnętrzne z całą serią zamkniętych dziedzińców. Nowe okna i szklane drzwi zamykają dwie małe, otwarte przestrzenie, a potężne, składane drzwi otwierają mieszkanie na większe patio.
Podczas renowacji zespół zdołał ocalić i ponownie wykorzystać prawie 90 procent ceglastych o cementowych płytek, układając część z nich tak, by tworzyły mozaikę w kuchni, łazience, garderobie i w miejscach przejściowych.
W korytarzu znalazło się miejsce na sporą liczbę dyskretnych szaf, dzięki którym pokoje nie są przeładowane meblami.
Sąsiednia przestrzeń stała się studiem muzycznym, do której wchodzi się przed duże podwórze. Tam architekt wstawił pergolę, która podpierać będzie winoroślą, jaśmin i wisterię. Rośliny mają dawać przyjemny cień w najbardziej upalne miesiące roku. Konstrukcja pergoli została połączona z delikatnymi schodami ze stali i drewna, które prowadzą na dach studia, gdzie zorganizowano prywatny ogród.

Lokalizacja: Barcelona, Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

Adrià Goula

architekci

zdjęcia

Adrià Goula

komentarze

zobacz ten wpis na FB