Nowoczesna stodoła

Projekt „Zinfandel” został stworzony dla pary, która wcześniej mieszkała w San Francisco. Kiedy zdecydowała się założyć rodzinę, postanowiła przenieść się do bardziej otwartego, sielankowego otoczenia. Szukając idealnego miejsca, para trafiła na małą winnicę w wiosce St Helena, która znajduje się w Dolinie Napa. Planując stworzenie domu marzeń, właściciele działki zaprosili do współpracy firmę Field Architecture, która ma siedzibę w Palo Alto. Architekci z tej firmy specjalizują się w architekturze powstającej w naturalnych, pięknych sceneriach.
Klienci chcieli mieć rezydencję, która będzie bezpretensjonalna i nie będzie rzucała się w oczy, ale jednocześnie miała mieć „eleganckie, modernistyczne elementy i luksusowe detale, co było też priorytetem w ich wcześniejszych projektach” – mówią architekci.
Tak powstała nowoczesna STODOŁA na planie litery „U”, którego centralną oś wytycza majestatyczny dąb.
- „Działka znajduje się w dolinie, a jedyne pionowe linie to wysokie drzewa rosnące w północno-zachodnim rogu” – wyjaśniają architekci. – „Ta specyfika sprawiła, że umiejscowiliśmy dom osłaniając go jakby parawanem z drzew, sadowiąc go między drzewami i pozostawiając przestrzeń dziedzińca w centrum, gdzie obecnie znajduje się nowoczesny basen.”

Zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz nowoczesnej STODOŁY widać inspiracje architektów i projektantów lokalną historią agrarną. Elewacja została wykonana z drewna, a dwuspadowe dachy wykończono blachą. Wewnątrz ciemne drewno oraz odsłonięte stalowe belki nawiązują do starych stodół, w których dawniej gromadzono siano.

Dom jest pełen przestronnych, wypełnionych światłem przestrzeni. W części centralnej znajduje się strefa publiczna, a sypialnie ulokowane są w dwóch skrzydłach. Duże, szklane drzwi otwierają się tak, by stworzyć lepsze połączenie wnętrza z otaczającym dom krajobrazem.
- „Światło rozlewa się po domu właściwie z każdej strony, wpadając przez liczne okna i drzwi, które otwierają dom na dziedziniec i poszerzają wizualne granice domu na rosnącą wokół winnicę” – mówią architekci.

Pomieszczenia miały być nowoczesne, ale przytulne. Wykończenia obejmują gipsowane ściany, beton oraz drewniane podłogi i wzorzyste płytki. Dekoracje są delikatne i nawiązują do „ziemi”, łącząc się doskonale z bladoróżowymi sofami i tkanymi ręcznie chodnikami.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej