Nowoczesna stodoła

Architekci Invisible Studio dostali zadanie zaprojektowania 2 nowych budynków, które stworzą nowe centrum zarządzania drewnem dla Tree Team.
Założeniem szczególnym było wykorzystanie drzew rosnących w tzw. arboretum, ponieważ klient miał tam spore zasoby drzew nadających się do ścięcia. W ten sposób całe drewno wykorzystane do budowy było już na miejscu i mogło być stosowane bez specjalnej obróbki.

Jednym z zainteresowań architektów Invisible Studio jest wykorzystywanie nieprecyzyjnych materiałów, by stworzyć precyzyjny budynek i właśnie tę zasadę mogli oni zastosować w przypadku tego projektu, który powstawał z pomocą ochotników pracujących razem z fachowcami.

Założeniem już na etapie projektu inżynieryjnego było jak najbardziej wydajne wykorzystanie dostępnego drewna. Cała niezbędna obróbka prowadzona była na miejscu, aby zminimalizować koszty. Spora część drzew potrzebnych do budowy została wycięta dopiero tuż przed budową i dlatego proces projektowy musiał być odpowiednio dopasowywany. Świetny kontakt między inżynierami, architektem i wykonawcą umożliwił odpowiedni wybór najlepszej jakości drewna w miejscach, gdzie taka cecha miała istotne znaczenie. Drewno słabsze zostało wykorzystane tam, gdzie twardość lub trwałość nie były już tak ważne. Takie podejście pozwoliło na optymalne wykorzystanie dostępnych materiałów.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekti zdjęcia: Invisible Studio





Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Krzysztof Szczurek:
Zajebiste☺
Anna Woźniak:
Coś pięknego! Gratuluję !
Waleczny Wojtek:
To już było. Bardzo mi sie podoba, dlatego pamietam :)
Dominika Koscianska:
Maria Kraśnik ?
Mariola Błażkowska:
Pomarzyć to świetna sprawa!
Arkadiusz Kurkul:
Chcę taką!!cu do wna!
zobacz ten wpis na FB