Wood and Glass Villa

Wood and Glass Villa

Wood and Glass Villa to podmiejska willa, która znajduje się w lesie świerkowym przy nabrzeżu kijowskiego zbiornika wodnego. Celem domu jest przyjmowanie gości, w którego murach ludzie powinni świętować – stąd powierzchnia 590m2. Mamy nadzieję, że już wkrótce, śmiech ludzi znów wypełni te mury.

Wood and Glass Villa w bawarskim stylu

Inspiracją dla Wood and Glass Villa była forma bawarskiego chaletu, bowiem ten styl był bliski właścicielowi projektu. W tym rejonie różnica terenu była duża, dlatego wybudowano piwnicę. W ten sposób powstała duża przestrzeń garażowa, która w weekendy mogłaby służyć jako strefa imprezowa. Reszta pokoi znalazła się na swoim miejscu — wszystkie pomieszczenia mieszkalne i widoki z sypialni otwierają się na zbiornik wodny, a okna kuchni i korytarza wychodzą na las.

Metodą budowy domu stały się prefabrykaty. To znacznie przyspieszyło proces budowy, powstanie domu zajmuje blisko tydzień, a ściany mają wysoką jakość i doskonałą geometrię. Cała realizacja tego projektu trwała łącznie rok, począwszy od rozpoczęcia budowy, a skończywszy na wynajmie budynku. Trudnym elementem domu były schody konsolowe – do jego realizacji trzeba było opracować różne rozwiązania konstrukcyjne – oddzielone od piwnicy i drewnianej płyty w zabudowie domu. Mimo to w trakcie montażu schodów szkielet musiał być kilkakrotnie przerabiany.

Wykończenia

Elementy wykończeniowe domu zostały dobrane tak, aby korespondowały z otaczającą go przyrodą. Drewno użyte do wykończenia było tego samego koloru co świerk z okolicznych lasów, a wzór podłogi został wykonany tak, aby przypominał korę. Balans kolorystyczny wnętrza jest neutralny, co podkreślają jego naturalne elementy. Podczas procesu projektowania wnętrz naszym głównym celem było pozostawienie zewnętrza w centrum uwagi i utrzymanie prostoty wnętrza domu.

Do Wood and Glass Villa prowadzą dwa wejścia – jedno z piwnicy, drugie z salonu. Nad częścią jadalną umieszczono długie okno dachowe, przez które wpada ogromna ilość światła. To sprawia, że teren wydaje się ogromny, mimo że odległość od podłogi do sufitu wynosi tylko 270 cm. Na parterze znajduje się duże studio/salon z widokiem na wodę, przestronna kuchnia, podwójne źródło światła w jadalni, sypialnia główna z osobną toaletą i garderobą oraz przedpokój. Na piętrze znajdują się cztery sypialnie gościnne, otwarty gabinet, hol z fenomenalnym widokiem, a także dwie łazienki i garderoba.

Czytaj więcej

Zobacz podobne