Wyoming Residence

Rezydencja Wyoming, nawiązując do majestatyczności porośniętego łąkami pasma górskiego Teton, jest świadomym połączeniem odpowiedniej formy i materiałów. Dom, który stoi na trawiastym zboczu, został zaprojektowany tak, by współistniał ze swoim otoczeniem, nie przełamując nigdzie linii grzbietowych, nie konkurując z przyrodą. W wyniku tego powstała płynna, ale warstwowa przestrzeń, która doskonale koresponduje z otaczającym dom pięknem. 

Wejście od strony podjazdu odsłania proste linie tego projektu, które podkreślają równie proste materiały, czyli beton i stal kortenowska. Prawie każdy materiał wykorzystany w tym budynku został tu wprowadzony po to, by stworzyć niezwykle praktyczną przestrzeń, która będzie świetnie znosić wszelkie warunki pogodowe, starzejąc się wraz domem i z czasem zyskując na uroku.
Projekt został opracowany tak, by ingerencja w działkę była minimalna. Aby zachować naturalny spadek zbocza, konstrukcja jest miejscami uniesiona nad ziemią na kolumnach, które wymagały niewielkich prac przy fundamentach. Jedyna poważna ingerencja wiązała się z budową garażu, który jest wykończony zielonym dachem, stanowiącym przedłużenie otaczających dom łąk.
Głównym materiałem elewacyjnym jest stal kortenowska, a panele ze stali zostały umieszczone tak, by widać było ich granice, przyciągając wzrok i budząc nieoczekiwane zainteresowanie.
Klient posiadał kolekcję sztuki, którą chciał wyeksponować w swoim nowym domu, dlatego stała się ona istotną częścią procesu projektowego. W tym celu powstała ściana z regipsów, która pięknie prezentuje zgromadzone przez właściciela obrazy. Domowa galeria sztuki została zaprojektowana z niskimi oknami, które wpuszczają naturalne światło podkreślając piękno sztuki, ale jednocześnie chroniąc ją przed szkodliwym działaniem bezpośrednich promieni słonecznych. To właśnie takie detale w połączeniu z prostymi liniami składają się na harmonię i funkcjonalność tego projektu.
W domu ogromną rolę odgrywa naturalne światło, które podkreśla piękno i prostotę zastosowanych materiałów. Drewniane sufity odcinają się od betonowych i gipsowych ścian dając wrażenie przestronności. Okna, które ciągną się od podłogi aż po sufit, dodatkowo potęgują ten efekt, prezentując piękną scenerię, która rozciąga się wokół domu.
Minimalistyczna kuchnia podzielona jest na strefy przez trójkolorowe szafki oraz sprytne otwarcie z widokiem na galerię. Przy otwartej kuchni znajduje się jadalnia, która w dalszej części przechodzi w duży, ale wciąż dość intymny salon. Z sofy można podziwiać bezpośredni widok na góry, grzejąc się przy tym przy kominku.
 
Lokalizacja: Teton, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA 

Czytaj więcej

Zobacz podobne