Wyremontowana willa z 1933 roku

Willę z 1933 roku w Frederiksbergu w Danii wyremontowano, aby pomieścić czteroosobową rodzinę. Willa zbudowana była w czasach industrialnych, a piękne żółte cegły i żelazne okiennice pokazują z jaką dbałością rzemieślniczą miano do czynienia. Chcieliśmy to podkreślić i wzmocnić wnętrzem i renowacją – mówią architekci.

Kuchnię i jadalnię połączono, aby stworzyć wspaniałą przestrzeń do rodzinnych spotkań. Ponadto kuchnię zaprojektowano bez wysokich szafek, aby była mniej dominująca w pomieszczeniu. Pomieszczenie gospodarcze umieszczone w przedłużeniu kuchni, z przestrzenią szafkową to umożliwiło.

Istniejące pokoje dzienne z łazienkami zachowano i mają jednolite posadzki w jodełkę z dębowego parkietu. W holu i pomieszczeniu gospodarczym znajdują się marmurowe podłogi w szachownicę, które tworzą przejście pomiędzy praktyczną a prywatną przestrzenią w domu.

Najważniejszymi zmianami na zewnątrz domu są miedziane lukarny. Lukarny znacznie zwiększają ilość światła w pomieszczeniach i przyczyniają się do przestronności wnętrza. Skośne ściany utrudniały optymalizację wykorzystania metrów kwadratowych.

Ogród jest zagospodarowany w celu stworzenia nowych obszarów mieszkalnych. Wykonaliśmy duży taras od południa z bezpośrednim wyjściem z salonu, a po zachodniej stronie domu ułożyliśmy ciemne kafelki z miejscem na większą część wypoczynkową i szopę na rowery.

Lokalizacja: Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne