Yard under the Tree

Projekt o nazwie "Yard under the Tree", czyli Podwórko pod drzewem”, to miejsce niezwykłe, kiedy patrzy się na nie przez kontekst samej działki. Wtedy inspiracje dla nazwy projektu stają się oczywiste.

Jak mówią architekci z firmy Evolution Design, od samego początku istotne było stworzenie otwartego dziedzińca, który wprowadzi do projektu otaczające dom drzewa, góry oraz codzienne czynności użytkowników tego miejsca. Budynek stoi w bliskim otoczeniu topoli oraz drzew orzechowych, które sąsiadują z dużym polem warzywnym. A wszystko to w granicach chińskiego miasta Pekin.

Rdzeniem całego dziedzińca jest stojący tu wcześniej stary budynek. Konstrukcja przez długi czas była niezamieszkana i nienaprawiana, przez co stała się niestabilna. Drewno uległo zniszczeniu, a wnętrza były ciemne i przygnębiające, co nie współgra z obecną estetyką i jakością życia. Jednak oryginalny styl budynku pozostał raczej typowy, co jest nawiązaniem do miejscowych zabudowań mieszkalnych.

W wiejskich projektach budowlanych właściwe podejście do tradycyjnej architektury zwykle staje się ważną kwestią. Tak było i w tym przypadku – mówią architekci. Nostalgia chińskiej kultury koncentruje się na rejonach wiejskich, ponieważ w przeszłości był to ogromny kraj rolniczy. Architektura często stara się nawiązywać do wspomnień, ale towarzyszy temu wiele problemów. Ludzie uciekający z miasta na wieś marzą o tradycyjnym życiu, ale liczą na wygody współczesności. Wspomnienia i emocje trudno czasem połączyć, ale architekci z Evolution Design podjęli to wyzwanie. W tym przypadku potraktowali stary dom jako podstawę dla nowej przestrzeni i wykorzystali odpowiednią symbolikę, by zaspokoić marzenia właścicieli o „oryginalnej ekologii”.

Elewacja budynku różni się po stronie wschodniej i zachodniej, stosownie wzbogacając kształt przestrzeni i dziedzińca. – „Zaprojektowaliśmy części wyższe i niższe odpowiednio do terenu. Na granicy tarasu stary i nowy budynek łączy korytarz, który ciągnie się od zewnątrz do wnętrza budynku, zamazując granice między dziedzińcem i wnętrzem” – wyjaśniają architekci.

Na wewnętrznym dziedzińcu zachowano rosnące tu drzewa, otaczając je różnymi  pomieszczeniami. Dzięki dużym oknom liście i konary przenikają do wnętrza, tworząc przyjemne wrażenie zamieszkiwania pod drzewami.

Lokalizacja: Pekin, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne