Yu Hotel

Hotel Yu mieści się przy ul. East Fuxing w Szanghaju w Chinach, tuż obok Ogrodu Yu, od którego pochodzi nazwa hotelu. Kiedyś w tym miejscu działał stary hostel oraz salon gier, gdzie grywano w szachy i karty. Modernizacja miasta i zmieniające się oczekiwania sprawiły, że właściciel lokalu zdecydował się na zmiany. Bazując na dawnej konstrukcji postanowił stworzyć hotel typu B&B, wzmacniając jednocześnie konstrukcję całego budynku.

Stary hostel składał się z czterech starych budynków, które były wąskie i małe, bez odpowiedniego doświetlenia. Projektem zajęli się architekci z firmy Shanghai Benzhe Architecture Design, a kluczem do modernizacji stała się całkowita zmiana organizacji przestrzennej i wprowadzenie do przestrzeni wewnętrznej naturalnego światła i przyrody. Po ponad pół roku, projektanci zdołali zamienić to miejsce w kompleks hotelowy, którego wnętrza łączą się z otoczeniem zewnętrznym oraz wewnętrznym dziedzińcem.

Odnowiony Hotel Yu składa się teraz z dwóch budynków, łącząc architekturę z przyrodą i kulturą. Przy wejściu umieszczono mur z czarnej cegły, który tworzy przejście między otwartością miasta i prywatnością znajdującej się dalej przestrzeni. Architekci zdecydowali się na śmiały krok włączając w swój projekt podwórko, choć w tej lokalizacji Szanghaju – ze względu na koszt ziemi – rzadkością jest pozostawianie pustej przestrzeni. Cały projekt zdołał połączyć osobne budynki, które kiedyś były od siebie zupełnie oddzielone, a pokoje dla gości, lobby oraz kawiarnia nawiązują do siebie wizualnie, zwiększając jeszcze wrażenie spójności.

Pokoje dla gości znajdują się po stronie południowej budynku. Różne funkcje przestrzeni wewnętrznej zostały sprytnie zaaranżowane i doskonale do siebie pasują. Atrium bardzo dobrze doświetla korytarz, taras oraz tylne podwórko, tworząc też wrażenie większej otwartości przestrzeni. Szklany świetlik dodatkowo zalewa miejsca wspólne oraz poszczególne pokoje dla gości jeszcze większą ilością naturalnego światła. Piętro niższe połączono z poziomem wyższym pięknymi, miedzianymi schodami z elementami z drewna.

Cały projekt hotelu zachwyca swą oryginalnością i detalami. Architekci i projektanci zadbali o każdy szczegół, wybierając samodzielnie nawet drobne bibeloty, które zdobią wnętrza. W budynku urządzono dwanaście wyjątkowych pokojów, z których każdy ma swój styl i historię. Projektanci stworzyli tu styl neo-chiński, stosując technikę symplifikacji, która podkreśla nawiązania do tradycyjnej kultury Chin.

Przykładem takich zabiegów jest m.in. zastosowanie miedzi, która nawiązuje do starodawnych „luster” wykonanych z brązu i żelaza. To miejsce, gdzie krzyżuje się stare z nowym, udowadniając, że takie połączenia mogą przynieść zachwycające wrażenia. Surowe piękno i urok wschodu potrafi tu porwać niejedną duszę.

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne