Yufengli Homestay by LYCS Architecture

Czasoprzestrzeń Yufengli Homestay

Yufengli Homestay znajduje się na rogu Chicheng Road w starożytnym mieście Linhai w chińskiej prowincji Zhejiang. Jest to projekt przebudowy prawie 4000 metrów kwadratowych, którego architektura, wnętrza, dekoracje i systemy zostały zaprojektowane przez LYCS Architecture. Poprzednikiem bryły był stuletni lombard, składający się z dziedzińca z ponad 100-letnią historią, dwóch murowanych żelbetowych domów przemysłowych oraz dwóch starych magazynów.

Rewitalizacja trzech epok

Yufengli Homestay nadal zachowuje dużą liczbę historycznych cech i kontynuuje tradycyjny, sąsiedzki styl życia. To jak żywe muzeum budynków historycznych. Na początku projektu postawiono pytanie: w jaki sposób nowa renowacja może stworzyć nową przestrzeń życiową w obliczu budynków z trzech różnych epok? To nie tylko myśl przewodnia tego projektu, ale także dalsze badanie nowego modelu mieszkalnego i odnowy miejskiej przez LYCS Architecture.

Studio architektoniczne w projekcie Yufengli Homestay postawili na korytarze czasoprzestrzenne, dzięki którym współistnieją historyczne architektury z różnych epok. O co dokładnie chodzi? Projekt przyjmuje „korytarz kosmiczny” jako główną linię koncepcji i łączy istniejące budynki w trzech różnych historycznych epokach późnej dynastii Qing, wczesnej Republiki Chińskiej, po wyzwoleniu, reformach i otwarciu. Chociaż te stare budynki zastano nieco zrujnowane, nadal zachowują swoje unikalne funkcje estetyczne i przestrzenne. Projekt stara się przywrócić i wzmocnić kontrast pomiędzy różnymi historycznymi budynkami, tak aby każda osoba w różnym wieku i różnym pochodzeniu mogła znaleźć zrozumienie, które porusza ich serca.

Modernizacja Yufengli Homestay

Stawiając czoła budynkom z różnego umiejscowienia czasowego, należało zachować ich dotychczasowy wygląd i zastosować inne strategie modernizacji. Dla 100-letniego Siheyuana renowacja przywróciła w jak największym stopniu witalność historycznego dziedzińca, zachowując w szczegółach dawną „pamięć lombardu” i nadając mu nową witalność. W przypadku dwóch budynków przemysłowych z 60-letnią historią zachowano część śladów historycznych i przemysłowych. Podczas gdy cały budynek “naprawiono”, współczesną funkcję przestrzenną częściowo dodano, aby stworzyć dramatyczny efekt przestrzenny.

W przypadku 20-letnich budynków magazynowych więcej innowacji wprowadza się w oparciu o zachowanie oryginalnego szkieletu konstrukcyjnego. Z zewnątrz jest prezentowany z zardzewiałymi metalowymi płytami, dzięki czemu budynek prezentuje bardziej nowoczesną atmosferę. Przeplatanie się trzech różnych epok, otoczone wewnętrznym dziedzińcem, odsłania trzy różne historyczne „korytarzy kosmiczne”.

Projekt przebudowy domu podwórzowego zrewitalizowano z myślą o zachowaniu jak największego status quo. Dzięki temu, że jest to miejsce dla rodzin goszczących, stworzono go również jako „miejski salon” otwarty dla mieszkańców miast i turystów. Część przestrzeni wewnętrznej wybrano na dwukondygnacyjny projekt wysokiej wysokości.

Przestrzenie prywatne oraz publiczne

„Urban living room”, bo tak nazwano tą część Yufengli Homestay, łączy w sobie miejskie działania publiczne. Wewnętrzna funkcja usługowa jako kwatera rodzinna zwiększa wartość dodaną obiektów mieszkalnych. Jednocześnie otwarta na miasto, transformuje w miejsce spotkań tłumu miejskiego w celu podejmowania aktywności, nawiązywania przyjaźni i uczenia się. Ważne również, aby prywatność obszaru zamieszkanego przez rodzinę nadal była gwarantowana poprzez zarządzanie podziałem obszaru publicznego i obszaru rodzinnego. Wystrój pokoi gościnnych nie skoncentrowano na „żyjącej” funkcji zwykłych hoteli. Zamiast tego zachowanie użytkownika jest podstawą do stworzenia żywego doświadczenia na scenie. Przestrzeń służy jako nośnik doznań fizycznych i psychicznych, a tematem przewodnim pokoi gościnnych jest doświadczanie budynków w różnych epokach historycznych.

Oryginalna drewniana konstrukcja belek i kolumn starego budynku jest naturalna i czysta. Aby zachować swoje pierwotne piękno, w projekcie najpierw wykorzystano renowację i bezpośrednie wyeksponowanie drewnianej konstrukcji jako podziału i głównego tonu przestrzeni wewnętrznej. Meble dodały nowoczesnej atmosfery. Otwierając szybę na dachu, aby wprowadzić naturalne światło, stworzono żywą estetykę, która przenosi użytkowników w wyobraźnię stuletniej historii. Wnętrze pokoju gościnnego nawiązuje do strategii przebudowy i klimatu budynku z lat 60-tych. Nowoczesność wplątana została w „połowę” tradycyjnej konstrukcji. Zachowana została ceglano-betonowa struktura o historycznej fakturze. Główną funkcję mieszkalną umieszczono pośrodku pokoju gościnnego, dając użytkownikowi poczucie dostatecznej przestrzeni. Tradycyjne elementy w salach architektonicznych lat 90. zostały selektywnie przekształcone w detale dekoracyjne. Duża liczba przestrzeni w kolorze drewna stworzyła bardziej nowoczesną i ciepłą atmosferę życiową.

Lokalizacja: Taizhou, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne