Nowoczesna stodoła

Amerykańskie studio I-Kanda Architects stworzyło prefabrykowany dom w lasach New Hampshire, by zapewnić właścicielom wygodny odpoczynek wśród zieleni.
Domek o nazwie „Cabin on a Rock”, czyli „Chata na skale”, ma jedną sypialnię, a jego powierzchnia to 84 m2. Ma służyć rodzinie z dwojgiem małych dzieci, która planuje tu przyjeżdżać na weekendy.
Działka znajduje się w Górach Białych w New Hampshire, a skaliste podłoże zostało wykorzystane jako wsparcie dla konstrukcji, której drewniana weranda wychodzi ponad zbocze.
Projekt charakteryzuje wyraźna geometria, którą podkreśla jeszcze połączenie czarnego metalu i drewna. Prefabrykowana konstrukcja opiera się na skale i betonowych fundamentach.
 „Zamiast poziomować granitową skałę, wykorzystaliśmy w projekcie topografię miejsca; konstrukcja jest uniesiona na dziewięciu, ręcznie wylewanych, betonowych nogach. Taki system został wybrany po to, by lekko osadzić dom na pochyłej działce” – wyjaśniają przedstawiciele firmy.
Architekci ściśle współpracowali z firmą Bensonwood, aby wspólnie stworzyć prefabrykowaną drewnianą konstrukcję, która mogłaby być dostarczona na miejsce.
 „Wszystkie części drewnianej konstrukcji zostały docięte przed dostarczeniem ich na miejsce, starannie zapakowane, oznakowane i gotowe do złożenia, co pozwoliło skrócić czas budowy i ograniczyć ingerencję w teren” – piszą architekci.
Prostokątny taras prowadzi do głównego wejścia. Wewnątrz znajduje się kuchnia i miejsce do siedzenia z kominkiem, wbudowanymi szafkami i lodówką. Ograniczona powierzchnia parteru sprawiła, że sypialnie zorganizowano na antresoli. Z salonu na parterze wychodzi się na osłonięty, drewniany taras z widokiem na dolinę. Pomieszczenie to zwrócone jest na wschód, dzięki czemu przez długą na 7 metrów, przesuwaną szybę wpada do środka poranne słońce.
Za kuchnią znajduje się łazienka oraz schody prowadzące na górę. Dodatkową przestrzeń dzienną tworzą dwa trójkątne tarasy domu. Całe wnętrze ma charakter minimalistyczny, a połączenie drewna, betonu i metalu narzuca estetykę chaty.

Lokalizacja: New Hampshire, Nowa Anglia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Matt Delphenich

komentarze

zobacz ten wpis na FB