Nowoczesna stodoła

Dach w kształcie piramidy zakończonej pełnym przeszkleniem, które kryje prywatne obserwatorium – to najważniejsze cechy drewnianego domu, który stanął na działce w Finlandii.
Właściciel tej pięknej nieruchomości, ulokowanej pomiędzy górskim lasem a jeziorem, chciał mieć dom o wyróżniających się cechach, który będzie oferował pełen komfort współczesnego stylu życia, choć jednocześnie będzie się doskonale łączył z pięknymi cechami krajobrazu, które otaczają go ze wszystkich stron.
Architekci zaproponowali drewniany budynek zaprojektowany na czystym kształcie geometrycznym kwadratu. Proste, nowoczesne linie łączą się z tradycyjnymi materiałami, tworząc przestronne wnętrza.
Dom powstał na stromej działce zwróconej w stronę jeziora i w pełni wykorzystuje unikatowe zalety swej lokalizacji. Jego najważniejszą cechą jest w pełni przeszklone obserwatorium, które znajduje się w części górnej dachu. Stąd można podziwiać piękne otoczenie, ciesząc się niezwykłą ciszą i spokojem tego miejsca. To miejsce reprezentuje też centralny punkt całego budynku i zalewa pozostałe przestrzenie naturalnym światłem. Patrząc w dół z obserwatorium, widać wiele poziomów domu, które ułożone są jeden na drugim. Salon podzielony jest na dwa poziomy, by lepiej dostosować się do pochyłości terenu, co definiuje też jego różne funkcje.
Eliptyczna klatka schodowa owija kamienny kominek i jest unikatową cechą całej przestrzeni salonu, sięgając jego pełnej wysokości. Stąd wchodzi się też na poziom antresoli.
Przestrzeń zewnętrzna zorganizowana jest na tarasach ułożonych na różnych poziomach działki wokół domu. Częściowe osłony definiują kilka miejsc, które mogą pełnić różne funkcje i pasują do czynności typowych dla różnych pór dnia.
Dom ma ogrzewanie podłogowe zasilane wodą geotermalną. Drewniana konstrukcja budynku obita jest drewnem świerkowym i ocieplona jest naturalnymi materiałami, które gwarantują optymalny poziom komfortu nawet w mroźne, fińskie noce.
W domu jest też gościnna sypialnia, sauna oraz dwie łazienki. Budynek jest naszpikowany nowoczesnymi technologiami, dzięki czemu na odległość można sterować wieloma jego funkcjami, w tym dostępem, oświetleniem i poziomem ogrzewania. 

Lokalizacja: Sysmä, Finlandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Timo Laaksonen

zdjęcia

Timo Laaksonen

komentarze

zobacz ten wpis na FB