Nowoczesna stodoła

Aby zachęcić mieszkańców tego domu do socjalizacji z sąsiadami, japoński architekt Takanori Ineyama włączył do projektu taras w stylu patio, balkon na pierwszym piętrze oraz duże okno wykuszowe.
Ineyama zaprojektował dom o nazwie Tab House dla młodej rodziny, która niedawno wyprowadziła się z Tokio, by cieszyć się bardziej wiejskim otoczeniem w japońskiej prefekturze Yamanashi. Architekt sam urodził się w tej okolicy, ale przeprowadził się do Tokio, by studiować tam architekturę. Później jednak wrócił na wieś i tu otworzył swoją własną firmę. Wiedział więc doskonale o tym, że integracja z wiejską społecznością może być trudna, jeśli mieszkało się wcześniej w tak dużym mieście. By pomóc swym klientom w dużej zmianie, zaprojektował dom, który zachęca ich do przebywania na zewnątrz. Przedłużył przestrzenie dzienne na ogród, skąd sami mogą już dostrzec swych najbliższych sąsiadów.
„Dołożyliśmy do fasady domu coś co nazwaliśmy „przestrzenią marginalną”, która jest w kontakcie z otoczeniem. To duży taras, który jest świetny do obserwacji, oraz okna wykuszowe” – wyjaśnia Ineyama.
Duże, przesuwne drzwi można otworzyć tak, by połączyć przestrzeń salonu z tarasem w stylu patio, podczas gdy balkon jest przedłużeniem położonej powyżej antresoli, na której mieści się bardziej prywatna część wypoczynkowa oraz gabinet.
Duży wykusz to część tradycyjnego pokoju w stylu japońskim, który znajduje się pod antresolą. Podłogi są tam pokryte matami tatami, a pomieszczenie zamyka się drzwiami przesuwnymi w stylu japońskim „Fusuma”.  
Rozkład wnętrza jest raczej prosty, zorganizowany wokół przestrzeni salonu o podwójnej wysokości. Kuchnia znajduje się po przeciwnej stronie pokoju tatami, a ramy dla niej tworzy druga antresola, która mieści dwie sypialnie.
Duże okna z wszystkich stron zapewniają widoki na pełne zieleni sąsiedztwo. Inne istotne szczegóły tego wnętrza to odsłonięte, drewniane kolumny i belki, które są częścią półek na książki oraz paleta kolorów, która obejmuje głównie odcienie ciemnej zieleni i szarości.
Ze względu na to, że w tym regionie Japonii bywa zimno, dom jest wyposażony w system, który wydmuchuje ciepłe powietrze spod podłogi, rozprowadzając je po otwartym wnętrzu. „Cała rodzina wykorzystuje energię w sposób wydajny, spędzając mnóstwo czasu w dużej, wspólnej przestrzeni” – tłumaczy architekt.

Lokalizacja: Hukoto, Japonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Koichi Torimura

komentarze

zobacz ten wpis na FB