Nowoczesna stodoła

Schronisko to jest eksperymentalną konstrukcją drewnianą, która powstała na szczycie dawnego, betonowego bunkra w pobliżu granicy czeskiej i austriackiej. Takie małe fortece były budowane wzdłuż czechosłowackiej granicy przed II wojną światową, by chronić państwo przed nazistowskimi Niemcami, ale nigdy nie zostały one wykorzystane.
Do dziś w krajobrazie Czech i Słowacji istnieje tysiące takich bunkrów. Dyskusje na temat betonowych budynków, które nie pełnią żadnej funkcji, toczą się od dawna i są dość wrażliwym tematem w wielu lokalnych społecznościach. Z tego właśnie powodu zespół architektów z firmy Jana Tyrpekla zaprojektował lekką, drewnianą konstrukcję, którą można łatwo usunąć, a która pozwala zminimalizować wpływ na samą konstrukcję bunkra.
Ze względu na charakter tego miejsca architekci zdecydowali, że stworzą schronisko, które będzie miało dominującą, pionową bryłę. Budynek ma dwa duże okna. Jedno z nich zwrócone jest na wschód w stronę granicy z Austrią, a drugie zapewnia widok na kościół stojący w najbliżej położonej wiosce. We wnętrzu architekci chcieli pokazać, że nawet maleńka powierzchnia (zaledwie 12 m2) może tworzyć sporą przestrzeń. Podczas budowy dołożono jeszcze jedno okno dachowe, by rozjaśnić wnętrze.
Główną zasadą budowlaną, jaką kierowano się podczas tworzenia projektu, była minimalizacja materiałów, kosztów i czasu potrzebnego na budowę. Całość jest niezwykle prosta i wszystko można zbudować ręcznie, wykorzystując jedynie powszechnie dostępne narzędzia. Finansowanie projektu pochodziło od darczyńców, a w schronisku może zatrzymać się każdy, po wcześniejszych uzgodnieniach z zarządcą.

Lokalizacja: Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB