Nowoczesna stodoła

Villa Korsmo to oryginalny dom jednorodzinny, który zaprojektowany został dla norweskiej pary mieszkającej w Nesodden w pobliżu Oslo.
 
Budynek znajduje się na pięknej działce, która jest pełna typowej dla okolicy roślinności, przeplatanej drzewami iglastymi i nierównym terenem.

Głównym założeniem projektu było stworzenie domu, który połączy dwie strony działki, podzielonej naturalną różnicą wysokości podłoża. Sama działka jest wąska, ale ciągnie się w kierunkach wschodnim i zachodnim. Architekci dostosowali swój projekt do naturalnego kształtu zbocza i stworzyli dom, który naśladuje nierówności terenu, „owijając się” wokół szczytu wzgórza.

Dwie ściany szczytowe mają półotwarte przestrzenie, które zwrócone są w kierunku południowo-wschodnim i południowo-zachodnim. Przez przeszklone ściany wpada do wnętrza sporo naturalnego światła, najpierw przez dwupoziomową przestrzeń i dalej do kolejnych pomieszczeń.

Od zachodu górna część domu jest wysunięta, tworząc osłonięte wejście do garażu, który znajduje się na najniższym poziomie. Od strony wschodniej, gdzie znajduje się salon i kuchnia, warunki słoneczne są lepsze i stąd można podziwiać piękne widoki najbliższej okolicy.

Dom ma spadzisty dach, nachylony pod kątem 60 stopni, z niskimi nawisami. Na poddaszu powstało dodatkowe, prawie niezależne piętro, na którym mieści się sypialnia, łazienka, salon oraz miejsce do przechowywania różnych rzeczy.

Ściany zewnętrze oraz dach obite są jednym rodzajem impregnowanej deski sosnowej, która tworzy ciemną elewację, kontrastującą z jasnym wnętrzem.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej