Nowoczesna stodoła

Dwukondygnacyjny „Dom czarno-biały” został zaprojektowany dla konkretnego odbiorcy, a jego struktura nie tylko stara się odpowiadać indywidualnemu zapotrzebowaniu na komfortowe wnętrze, ale także korespondować z pasją i wykonywanym zawodem właściciela – grafika. Wyróżnikiem domu jest czytelna bryła oraz zdecydowana, monochromatyczna kolorystyka. Atutem budynku jest również wysoki salon, doświetlony imponującym przeszkleniem.
Dom posiada drewnianą konstrukcję szkieletową. Jego bryła oraz elewacja wpisuje się w określony kontekst, którym dla budynku jest las sosnowy. Dom umiejscowiony jest tuż przy drodze, nie oddziela go zatem od ciągu komunikacyjnego odrębne ogrodzenie – to sama bryła budynku stanowi jego fragment.
 
Główne wejście do domu znajduje się od wschodu. Przedsionek połączony jest z łazienką oraz hallem, który stanowi główną oś komunikacyjną budynku. Na parterze znajduje się salon, pokój gościnny, sypialnia z łazienką i garderobą oraz pomieszczenie gospodarcze z dostępem do garażu. Dwukondygnacyjny, obszerny salon, połączony jest z kuchnią oraz spiżarnią. Cztery osobne okna, ujęte w drewnianą ramę, zapewniają mu doskonałe doświetlenie. Z salonu znajduje się wyjście na taras oraz na piętro, dokąd prowadzą otwarte schody. Na poddaszu zaprojektowano otwartą na salon pracownię, oraz dwa kolejne pokoje, z których jeden posiada wyjście na taras.
 
Charakterystyczna czarna elewacja wykończona została opalanym oraz bielonym drewnem.   Przechodzący w nią płynnie bezokapowy dach, kontrastujące z nim oraz fasadą, utrzymane w jasnej kolorystyce wnętrze, szczyty i nisza wejścia, wywołują optyczne wrażenie zwartej, czytelnej koncepcyjnie bryły, wyraźnie podkreślającej indywidualizm inwestora.
 
Budynek zawiera elementy zrównoważonego projektowania. Należą do nich: orientacja budynku i rozmieszczenie pomieszczeń; wysoka izolacyjność termiczna przegród zewnętrznych; ekonomika rozwiązań, użycie biomasy jako środka grzewczego, projekt wentylacji z odzyskiem ciepła oraz posadowienie na płycie fundamentowej.
 
Lokalizacja: okolice Łodzi
Tekst: Koziej Architekci
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB