Nowoczesna stodoła

Projekt DOM KADR no.2 został zaprojektowany i zbudowany przez architektów z Polski. To Emilia Durka-Zielińska i Walenty Durka – właściciele firmy DOM ARCHITEKTÓW.
Dom powstał w Brodnickim Parku Krajobrazowym z myślą o dwóch osobach. To niezwykłe miejsce znajduje się w dolinie rzeki Drwęca, na pograniczu Wielkich Jezior Mazurskich, a jego ogromną zaletą jest piękny, dziki krajobraz rzeki, który otwiera się przed mieszkańcami domu. Odległość z Brodnicy, gdzie pracują klienci, wynosi około 15 kilometrów, więc okolica stanowi świetne połączenie zalet miejskiej infrastruktury z urokami dzikiego krajobrazu doliny. W pobliżu nie ma żadnych bezpośrednich sąsiadów, a co niemniej ważne, działka ułożona jest idealnie względem północy i południa, co pozwala dobrze wykorzystać pasywne źródła ciepła, nie zamykając się na południowe widoki na rzekę.
Architekci zastosowali zasady pasywnego ogrzewania słonecznego w połączeniu z zacienieniem, co pozwala maksymalnie wykorzystać słońce zimą i jednocześnie zapobiega przegrzewaniu domu w lecie. Osiągnięto to głównie dzięki południowej orientacji odpowiednich rejonów przeszkleń i dobrze zaprojektowanym okapom dachowym.
Dom, który powstał jest prefabrykowanym domem modułowym wykonanym w najwyższym standardzie. Łączy on prostotę z wysoką jakością prefabrykowanej konstrukcji oraz piękno z estetyką tego rodzaju obiektu. Drewno zastosowane wewnątrz zmienia się każdego dnia wraz ze zmieniającym się oświetleniem, współgrając z promieniami słońca i cieniami.
Firma wykorzystuje w swych projektach naturalne właściwości drewna, z którego wykonano wnętrze i całą konstrukcję. Dom „oddycha” wraz ze swymi właścicielami, a w pomieszczeniach panuje przyjazny dla człowieka mikroklimat. Wszystkie materiały wykończeniowe również są naturalne, ekologiczne i zdrowe.
Architekci nie chcieli ingerować i niszczyć pięknego otoczenia domu, więc zadbali o to, by ich ingerencja na miejscu była ograniczona do minimum. Budynek został przetransportowany na miejsce w modułach i zamontowany jest ponad poziomem ziemi. Zastosowano innowacyjny system fundamentowania, który można usunąć wraz z budynkiem. Dzięki temu, że dom nie ma klasycznych fundamentów, jest on zabezpieczony na wypadek okresowych powodzi, kiedy wylewa pobliska rzeka, a poza tym ma też piękne widoki z każdego miejsca w środku. Można je docenić dzięki panoramicznemu szkleniu całej elewacji.
Dom ma 120 m2, ale otwarty plan i ogromne przeszklenie sprawiają, że wydaje się być większy i przestronniejszy. Granice między wnętrzem i otoczeniem zacierają się, a szklana ściana sprawia, że wciąż zmieniająca się natura staje się stałym mieszkańcem tego domu.

Lokalizacja: Brodnicki Park Krajobrazowy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB