Nowoczesna stodoła

Budynek położony w pod opolskiej miejscowości, w pięknym otoczeniu sosnowego lasu, co miało wpływ na jego zewnętrzny wygląd. Elewacja pokryta świerkiem syberyjskim tworzy swego rodzaju „kod kreskowy”, nawiązujący do otaczających drzew, który jednocześnie stał się ogrodzeniem oddzielającym od ogólnodostępnej drogi, co zapewniło inwestorom pożądaną prywatność.
Wyznacznikiem dla kształtowania bryły budynku również było z jednej strony zachowanie prywatności tj. oddzielnie się od ogólnodostępnej drogi a z drugiej strony otwarcie na las i słońce.
Drugim obliczem domu jest jego elewacja od strony ogrodu, gdzie budynek zdaje się niejako otwierać na otaczający las, duże przeszklenia wprowadzają otoczenie do środka domu, a sypialnia znajdująca się na piętrze „nadwiesza” się nad tarasem zapewniając mu osłonę przed deszczem i słońcem.
Główna bryła budynku z dwuspadowym dachem swą forma i gabarytami nawiązuje do charakterystyki przedwojennej zabudowy wiejskiej „domy bez okapów” występującej w tym rejonie, jednakże zastosowanie współczesnych materiałów nadaje mu nowoczesny charakter.
Kształt
Wnętrze budynku nawiązuje do jego zewnętrznej elewacji, materiałem przewodnim tez jest drewno (fornir) na ścianach i kamień na ścianie z kominikiem –centralnej części domu.
 
Architekt, zdjęcia, tekst: Modern Studio Architektury
więcej