Nowoczesna stodoła

Treść zawsze wymaga formy. Nawet najbardziej dobitny i wyrazisty w swojej treści przekaz musi być okraszony formą i charakterem. Projektując budynek, nie wystarczy określić jego funkcji, czy przeznaczenia… trzeba nadać mu kształtu i namacalnej formy. 
Forma poniekąd nadaje ekspresji treści określając, potęgując, czy nawet moderując jej charakter. Kreując przyszły wygląd budynku architekt zawsze zaczyna od formy. Decyduje czy budynek ma mieć kształt podłużny, poprzeczny, ma być wysoki, czy niski, ma mieć skośny, czy płaski dach…
Budynek pod Wrocławiem jest wyjątkowy z kilku powodów: plan miejscowy nie pozwolił projektantowi rozwinąć skrzydeł, jeśli chodzi o kształt dachu i ogólnej bryły budynku, a działka, na której stanie budynek narzucała niejako jego formę. Takie wyzwania są jednak najciekawsze, ponieważ architekt dopasowując się do ścisłych ram wyznaczonych przez urzędników musi dać coś od siebie… zaproponować zabawę formą, wprowadzić charakterystyczny detal, czy wreszcie pobawić się materiałem i kolorem.
Wyrazista bryła budynku dominuje, nadaje charakteru całości i pokazuje kierunek. Wypełniona jest również treścią, główną funkcją obiektu jaką jest przeznaczenie mieszkalne. Bryła garażu, kotłowni i części pomocniczych wbija się w prostopadłościenny kształt próbując choć na chwilę odciągnąć uwagę od dominanty. Inna faktura, kolor, materiał sprawiają, że mniejszy obiekt, niosący za sobą inną treść, charakteryzuje się również inną formą, innym przekazem. Całość jednak znakomicie współgra, a niuanse dotyczące formy i treści stają się podpowiedziami dla obserwatora, który dostrzegając je domyśla się zapewne o co chodzi. Stalowe, czarne, wyraziste obwódki wokół okien przełamują wertykalny charakter obiektu i wprowadzając pionowe podziały na elewacji przerywają monotonię i klasyczny układ elewacji. Kolor ścian i dachu jest identyczny, podobnie jak kolor obróbek blacharskich. Bryła ma być jednolita i konsekwentna w przekazie i formie.
Układ funkcjonalny domu jest prosty i pomyślany w taki sposób, ażeby mieszkańcy czuli się w nim swobodnie i swojsko. Na etapie projektowania brali zresztą żywy udział w aranżacji przestrzeni wewnątrz budynku. Na parterze budynku zarysowuje się wyraźny podział na dwie strefy: dzienną i techniczną, które oddzielone są korytarzem/ buforem cieplnym i akustycznym. W strefie dziennej mamy zatem salon z jadalnią, kuchnię oraz pokój dzienny, łazienkę i WC. Strefa techniczna zawiera kotłownie z pralnią i garaż. Piętro budynku to trzecia ze stref, a mianowicie strefa nocna. Znajdują się tam sypialnie, łazienki i garderoby. Wszystkie pomieszczenia zaprojektowane zostały w taki sposób, aby ich wzajemne sąsiedztwo nie przeszkadzało w użytkowaniu mieszkańcom. Pomiędzy pokojami dzieci zaprojektowano bufory akustyczne w postaci garderób, a sypialnia rodziców oddzielona jest od reszty pomieszczeń łazienką.
Budynek zaprojektowany został jako niskoenergetyczny. Wyposażony w kotłownię gazową oraz system rekuperacji połączony z wentylacją mechaniczną stawia czoła współczesnym wymogom ekologicznym. Również współczynniki przenikania ciepła ścian na poziomie 0,14 W/(m²K) nie pozostawiają złudzeń, że obiekt poradzi sobie nawet w największe mrozy. Pomogą mu w tym na pewno nowoczesne trzyszybowe okna.
Konstrukcja to klasyczna konstrukcja mieszana, żelbetowo – ceramiczna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją w bardziej przyjazny środowisku sposób, czyli w formie szkieletu drewnianego.
Wszystkie te aspekty sprawiają, że wrocławski dom będzie piękny, ergonomiczny i ekologiczny. nowoczesna STODOŁA jak się patrzy! 
 
Architekt oraz tekst: Ekotektura
więcej