Nowoczesna stodoła

Projekt domu jednorodzinnego na skarpie wiślanej w Czerwińsku powstał w ścisłej współpracy z inwestorem, którego marzeniem jest budynek ukryty, zapewniający poczucie bezpieczeństwa i prywatności, a jednocześnie otwarty na otaczającą przyrodę. Nie chce przy tym dokładnie definiować funkcji z myślą o ewentualnych zmianach w swoim stylu życia.
Powstał projekt obiektu zagłębionego na dwie kondygnacje w ziemi, o otwartym i łatwo modyfikowalnym układzie funkcjonalnym, otwierającego się na bujny las liściasty od nasłonecznionej, południowej strony. Przestrzeń przed domem ma formę zagłębionego dziedzińca, zapewniającego dobre nasłonecznienie i komunikację. Wykorzystuje naturalne ukształtowanie terenu, a jego skarpy wzmocnione są gabionami z wypełnieniem kamieniami pozyskanymi podczas prac budowlanych. Wszystkie poziomy połączone są wewnętrzną klatką schodową z możliwością dostawienia windy oraz systemem zewnętrznych schodów, tarasów i pochylni. Daje to możliwość różnorodnego wykorzystania przestrzeni i podziału funkcjonalnego oraz pokonywania każdej drogi na kilka sposobów. Otwarta klatka schodowa umożliwia naturalną wentylację wszystkich kondygnacji, a układ konstrukcyjny zapewnia dowolność w kształtowaniu funkcji i daje możliwość przyszłej rozbudowy. 

Żelbetową konstrukcję podziemnych kondygnacji wieńczy pawilon wejściowy, służący jednocześnie jako ogród zimowy i salon z tarasem. Opiera się na siatce konstrukcyjnej niższych kondygnacji, jednak zbudowany jest z lokalnie pozyskanych materiałów naturalnych. Od południa otwiera się panoramicznymi przeszkleniami na las i rzekę. Od północnej strony dojazdowej przypomina zwykłą, niedużą stodołę i w żaden sposób nie zdradza istnienia o wiele większej, podziemnej kubatury.

Poziom mieszkalny -1 częściowo wystaje ponad opadający na południe teren, dzięki czemu zapewnione jest dobre nasłonecznienie przy jednoczesnym zachowaniu poczucia prywatności. Las zapewnia ochronę przed słońcem latem, zimą natomiast opadające liście dopuszczają więcej słońca.

Na najniższych poziomach znajduje się garaż i otwarta przestrzeń techniczna, której sposób użytkowania ewoluuje wraz ze zmieniającymi się potrzebami użytkowników i technologiami stosowanymi w domu.
 
Architekt, tekst: mech.build
Lokalizacja: Czerwińsk nad Wisłą, woj. mazowieckie
więcej

architekci

zdjęcia

komentarze

zobacz ten wpis na FB