Nowoczesna stodoła

Projektując budynek w surowym krajobrazie, stajemy przed wyborem – tworzymy dom, który pozwoli nam prowadzić zwyczajowy dla nas tryb dnia w pięknej scenerii, albo zatapiamy obiekt wraz ze stylem życia mieszkańców w naturalnym otoczeniu.
Idea półjawnego wchodzi pomiędzy te dwa koncepty – górna część złożona z dwóch 12 metrowych kontenerów widoczna od strony wjazdu na działkę pełni rolę otoczonego tarasami otwartego salonu, którego serce stanowi kuchnia z widokiem bezpośrednio na jezioro. Życie w ciągu dnia toczy się klasycznie – wokół jadalni, otwartej, zintegrowanej z tarasem części dziennej i dwóch schowanych tarasach, będących przedłużeniem kolejno jadalni i salonu.
Kontrastem jest natomiast przestrzeń położona niżej, którą tworzą cztery 6 metrowe kontenery wbite w skarpę, formując schronienie na wzór jaskini. Jest to strefa poświęcona tylko mieszkańcom, a jej funkcjonalność zintegrowana jest z otaczającym krajobrazem. Sypialnie skierowane są przeszkleniami na wschód z widokiem na jezioro, a wychodząc z nich bezpośrednio na pomost, można zahaczyć o zewnętrzny prysznic umiejscowiony w szczelinie pomiędzy bryłami. Odpowiednie wykorzystanie warunków zewnętrznych sprawia, że poziom dolny założenia utrzymuje stałą, obniżoną temperaturę, co pozwala domownikom schować się przed gorącem w naturalnie chłodnych pomieszczeniach.

Projekt, wizualizacje, tekst: pracownia DS6
Lokalizacja: Mlewo, pod Toruniem.
Powierzchnia budynku: 112m2.
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB