Nowoczesna stodoła

Budynek został zaprojektowany na działce o kształcie zbliżonym do kwadratu, zlokalizowanej w jednej z podwarszawskich miejscowości.
Szczegółowe wytyczne inwestora co do układu oraz połączeń funkcjonalnych wnętrza mocno zdeterminowały plan oraz wygląd zewnętrzny budynku, który ostatecznie ukształtowany został w literę "T". Dom podzielony na następujące części funkcjonalne - strefa dzienna, nocna i pomocnicza, które swoje odzwierciedlenie mają w zewnętrznej bryle oraz zagospodarowaniu terenu.
Ustawienie domu pod kątem 45 stopni względem granic działki pozwoliło na wydzielenie jej 3 stref funkcjonalnych :
1. PUBLICZNA - strefa ogólnodostępna, przeznaczona zarówno dla domowników jak i listonosza lub sąsiada.  W celu zachowania prywatności, fasady budynku od tej strony pozbawiono zupełnie przeszkleń, a dostęp do domu odbywa się jedynie poprzez drzwi wejściowe lub bramę garażową. Brak przeszkleń od strony północnej, pozytywnie wpływa również na charakterystykę energetyczną budynku.
2. PÓŁ-PRYWATNA - strefa z ograniczonym dostępem, przeznaczona dla domowników, jak i ich gości. Ze względu na południowo-zachodnią wystawę, jest to najbardziej nasłoneczniona część działki. Od strony tej znajdują się duże przeszklenia, prowadzące do strefy dziennej oraz komunikacji wewnętrznej budynku. W celu uniknięcia przegrzania domu w okresie letnim, zaprojektowano podcień oraz drewnianą pergolę z rozkładanym zadaszeniem.
3. PRYWATNA - strefa przeznaczona jedynie dla domowników. Okna strefy nocnej (sypialnie, łazienki) z ekspozycją na tę stronę, zlokalizowane są w części działki o największej prywatności. Pomieszczenia te zostaną doświetlone porannym, wschodzącym słońcem, a istniejące warunki terenowo-prawne, nie pozwalające na zabudowanie sąsiedniej, leśnej działki, zapewnią stały widok na piękne otoczenie.
Fasady zewnętrzne budynku wykończone opalanym drewnem (technika Shou Sugi Ban) nadają niepowtarzalnego charakteru, a uzupełnienie całości powściągliwym detalem architektonicznym oraz obróbkami i stolarką w kolorze antracytowym, pozwala mianować budynek Czarną Nowoczesną Stodołą.

Projekt, tekst: KRES Architekci
Lokalizacja: Marynin, woj. Mazowieckie
Powierzchnia: 205 m2
 
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB