Nowoczesna stodoła

Inwestycja zlokalizowana jest w sercu Kaszubskiego Parku Krajobrazowego. Na działce, w odległości 100 m od linii brzegowej jeziora, zaprojektowano dwa budynki: dom jednorodzinny i budynek gospodarczo-magazynowy; ich lokalizacja i rozmieszczenie względem siebie wynikają z analizy krajobrazowej, otwarć widokowych, nasłonecznienia oraz powiązań funkcjonalnych. 
Do umieszczonych w centralnej części budynku gospodarczo - magazynowego wrót prowadzi droga dojazdowa, obsadzona szpalerami drzew. Wrota, po rozwarciu, odsłaniają wycięcie na przestrzał w kondygnacji parteru, co stanowi otwarcie na budynek mieszkalny. Obejście budynku gospodarczo - magazynowego wykonano z płyt granitowych, układanych w kilkucentymetrowych odstępach; z kolei dookoła budynku mieszkalnego zaprojektowano taras drewniany.
Oba budynki skalą, bryłą i formą architektoniczną nawiązują do tradycyjnej zabudowy regionu Kaszub, a jednocześnie utrzymane są w minimalistycznej konwencji. Obiekty wzniesiono na rzucie prostokąta; przekryto dwuspadowymi, symetrycznymi, stromymi dachami. Na elewacjach zastosowano szlachetne materiały: drewno cedrowe i beton z fakturą desek w układzie pionowym; wprowadzono kompozycję dużych przeszkleń z drewnianymi okiennicami, w metalowych okuciach. Na dachach zaproponowano dachówkę ceramiczną, w kolorze ciemnoszarym.
 
Lokalizacja: Pojezierze Kaszubskie
Pow. użytkowa: 682,10 m2
Projekt, wizualizacje, tekst: Rasztawicki Architekci
Zespół: Oliwer Rasztawicki, Marta Zander, Marek Hrycyna, Tomasz Kobiela
 
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB