Nowoczesna stodoła

Dom letniskowy położony nad jeziorem Czorsztyńskim.
Działka, na której został zaprojektowany jest pochylona w kierunku jeziora. Roztacza się z niej piękny widok na panoramę okolicy – jeziora i gór oraz malowniczo położone na brzegu dwa średniowieczne zamki w Niedzicy i Czorsztynie.

Dom został zaprojektowany w ten sposób, aby wykorzystać niebagatelne atuty widokowe lokalizacji. Od strony jeziora zastosowano pełne przeszklenia na parterze oraz dużą, przeszkloną lukarnę na piętrze. Wykorzystując spadek działki, poziom parteru oraz zlokalizowanego przed domem tarasu jest wyniesiony w stosunku do otaczającego terenu.

Wnętrze domu jest bardzo proste i funkcjonalne. Parter zajmuje prawie w całości przestrzeń dzienna z aneksem kuchennym. Dwa przesuwne okna pozwalają na otwarcie połowy ściany i łączą wnętrze z tarasem. W pasie od strony wejściowej umiejscowiono łazienkę, toaletę, garderobę i schody na piętro. Układ piętra jest symetryczny – schody po środku oraz 3 pokoje pod skosami dachu. Pod budynkiem zagłębiono w zboczu niewielką piwnicę i pomieszczenie techniczne.

Bryła domu kształtem, kolorystyką i użytymi materiałami nawiązuje do tradycyjnej zabudowy pasterskiej. Sto metrów od domu mieści się skansen z budynkami z XIX wieku, które zostały przeniesione z dna tworzonego jeziora. Dom nawiązuje do tych tradycji, ale ma nowoczesną formę i rozwiązania techniczne. Charakterystyczny dach i ściana frontowa pokryte zostały wiórem osikowym. Płynnie przechodzi on z dachu na ścianę. Budynek swoją formą niejako wskazuje na wartościowe elementy otoczenia. Od strony wejściowej, zwróconej w stronę lądu, poprzez brak okien, dom sprawia wrażenie niedostępnego. Otwiera się na otoczenie dużymi przeszkleniami od strony jeziora.

Tekst: EXTERIO
więcej