Z widokiem na fiordy

Architekci firmy Rever & Drage przeprowadzili modernizację starego budynku z prostym sufitem i dziesięcioma maleńkimi pomieszczeniami, zamieniając go w wygodną i funkcjonalną chatę.
Właściciele chcieli zachować tradycyjną fasadę budynku od strony drogi i innych zabudowań stojących w tej norweskiej wiosce, ale chcieli otworzyć domek w kierunku fiordów i gór. 

Stary budynek powstał z różnorakich materiałów, ułożonych zarówno w poziomie, jak i w pionie. W ścianę od strony południowo-wschodniej wstawiono teraz duży, szklany panel, dzięki czemu nowa kuchnia została w pełni otwarta na piękne widoki od tej strony domu. Wcześniej ta część elewacji tworzyła kolaż różnorakich materiałów i kolorów, więc nowy element ze szkła dodatkowo ją jeszcze wzbogacił. Szklana tafla pozwala przenikać większej ilości promieni słonecznych, więc wnętrze jest jaśniejsze i cieplejsze.
W sypialni zamontowano nowe, niskie okno, aby leżąc w łóżku można było już podziwiać otaczające chatę widoki. Kiedy się wstaje, przez okno widać pobliskie łąki.
We wnętrzu usunięto większość ścian działowych, zachowując wyłącznie sypialnię i łącząc pozostałą część budynku w jedną, przestronną całość. W podłodze, gdzie ułożone są płytki, zrobione jest ogrzewanie podłogowe, a w ścianach dołożono dodatkowe ocieplenie, by straty ciepła były mniejsze. Stalowy dach od środka obłożono drewnem.
Rezultat był lepszy niż się spodziewano. Wschodnia fasada tworzy harmonijną całość, choć ma różne okna. Kolory i różne materiały dobrze ze sobą współgrają.

Lokalizacja: Eidsvåg, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne