Zn House, czyli ocynkowany dom

Studio projektowe +tongtong przeprowadziło renowację tradycyjnego domu z Toronto w Kanadzie, przenosząc go w nowoczesność i nawiązując do jego lokalizacji. Zmodernizowany budynek stał się otwarty i jasny, dzięki zastosowaniu wielu, sprytnych rozwiązań.

Nowi właściciele domu marzyli o tym, by stworzyć dla siebie nowoczesne, rodzinne miejsce, które będzie miało większą powierzchnię mieszkalną, a jednocześnie będzie pasowało do rodzimej architektury tej części Toronto. To wyzwanie było tym większe, że kładli oni nacisk na naturalne materiały i jasne wnętrza. Architekci z +tongtong znaleźli jednak sposób, by spełnić wszystkie oczekiwania swoich klientów.

Nowy dom wraz z przybudówką ma powierzchnię blisko 280 m2 i choć ma on zupełnie nowy charakter, w projekcie widać inspiracje sięgające wiejskich tradycji tego regionu i nawiązujące do czasów budowy oryginalnego budynku. Industrialne materiały podkreślają nową interpretację dawnej architektury, tworząc jednak całkowicie współczesne przestrzenie.

Jak mówią architekci, szare i czarne materiały z cynku, które wykorzystano zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz budynku, łączą tradycyjne aspekty z nowym, bardziej nowoczesnym planem domu. Naturalne światło wprowadzają do wnętrza duże świetliki, które doświetlają wszystkie trzy poziomy domu aż po sam parter, współgrając jednocześnie z cynkowaną ścianą i sufitem znajdującym się nad kuchnią. Jak mówi szef studia +tongtong, John Tong, to właśnie jest jego ulubiony element nowej przestrzeni.

– „Podoba mi się ten prześwit między dwoma piętrami. Zamienia on hall wejściowy w most, który łączy wszystkie poziomy. Jest on też kluczem do wprowadzenia światła na pierwszym piętrze” – mówi Tong.

Na najwyższym piętrze nowoczesnej STODOŁY cała część ściany szczytowej została zastąpiona ogromnym, trójkątnym oknem, które wprowadza do wnętrza nie tylko światło, ale też otoczenie zewnętrzne wraz z widokiem na niebo. Okno można zasłonić wykonanymi na zamówienie, zewnętrznymi, zaciemniającymi roletami.

Architekci poświęcili też sporo uwagi oknom na pozostałych piętrach. Okno znajdujące się po boku domu, od strony kuchni na parterze, zostało zmienione tak, by zachowało pierwotną szerokość, ale zmieniło orientację na poziomą, ciągnąc się wzdłuż kuchennej zabudowy. Meble kuchenne zostały przedłużone aż nad kominek znajdujący się w jadalni.
Architekci zdecydowanie zmienili także budynek od zewnątrz, co szczególnie widoczne jest od tyłu. Tylna fasada została przekształcona tak, by maksymalnie otwierała dom na widoki na ogród i rosnący tam duży wiąz. Od frontu dom również został mocno przeszklony, dzięki czemu wnętrze ma więcej naturalnego światła. Przed słońcem chroni je nowe, cynkowane zadaszenie, które wyglądem nawiązuje do markiz sklepowych, które powszechnie stosuje się w tej okolicy. Podwyższony taras oraz mur oporowy zapewniają dodatkową prywatność mieszkańcom, oddzielając dom od ulicy. W tym miejscu powstała też niewielka przestrzeń, w której dzieci mogą się bawić ze swoimi rówieśnikami, mieszkającymi w okolicy.

Lokalizacja: Toronto, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne