Nowoczesna stodoła

Historia zrujnowanej STODOŁY ..... inwestorzy kupili działkę nad mazurskim jeziorem, na której wciąż znajdowały się stare zabudowania gospodarcze.
Większość z nich zdecydowanie nie dała się do niczego- nawet nie do przebudowy. Jedynie budynek, który wcześniej służył jako obora, prezentował sobą pewną wartość. To właśnie on stał się bazą, na której stworzono przyszły dom. Wymagał jednak gruntownej rekonstrukcji i wzmocnienia jego szkieletu, aby nadawał się do zamieszkania.

Klimatyczny domek
Opierając się o technologię drewnianego szkieletu niemal od podstaw wzniesiono drewniany fragment budynku. Poprawiono izolację ścian, ocieplając je folią izolacyjną, co pozwala na użytkowanie domu przez cały rok, bez względu na sezon. Podczas rozbiórki budynku odkryto wspaniała stara cegłę i postanowiono ją zachować, co wspaniale komponuje się z otynkowaną na biało częścią oraz drewnianymi fragmentami. Całość prezentuje się niczym oaza sielskości i wiejskiej sielanki.

Miejsce nie do życia
Niewielka obora nie nadawała się do zamieszkania nie tylko ze względu na jej zły stan, ale także z powodu niewielkiego rozmiaru. Ona sama zlokalizowana była na malowniczej działce o powierzchni 3000 metrów kwadratowych, która schodziła w dół w kierunku znajdującego się w pobliżu jeziora. Architekci postanowili wykorzystać tę idylliczną lokalizację do maksimum.

Jak z obrazka
Na jednym z końców nowego domu dobudowano wspaniały drewniany taras, z którego po kilku stopniach zejść można na ścieżkę, prowadzącą nad jezioro. Został on zadaszony, aby korzystać można było z niego także przy niepogodzie. To zdjęcie ukazuje nam, w jak malowniczej okolicy zlokalizowano ten dom. Patrząc na nie wielu z Was z pewnością marzy o ucieczce na łono natury!

Z tarasu
W tak niewielkiej odległości od jeziora zlokalizowano ten dom. Z tarasu rozciąga się piękny widok na taflę wody, na którą spoglądać można w przerwie pomiędzy drzewami. Prosty drewniany stół i otaczające go wiklinowe krzesła dodają temu obszarowi wyjątkowego czaru i uroku!

A skąd materiały?
Choć w czasie przebudowy starano się zachować jak najwięcej elementów charakterystycznych dla budynków w ich poprzednim wcieleniu, stan w jakim się on znajdował wymuszał ich renowację i odrestaurowanie. Nieestetyczne tynki usunięto, starą dachówkę oczyszczono, a ściany pomalowano na biało. Brakującą dachówkę zdołano odkupić od właściciela sąsiedniego gospodarstwa.

Urocze wejście
Pięknie prezentuje się odnowione wejście do domu. Choć budynek został gruntownie odnowiony, to zachowano akcenty, świadczące o jego przynależności do wiejskiego krajobrazu. Szczególnie charakterystyczne są czerwone drzwi wejściowe o charakterystycznym dla stodoły czy obory wyglądzie. Takie same, tylko w naturalnym kolorze drewna, dostrzegamy obok, osłaniające szklane wyjście na taras.

Typowe dla obory
Przed metamorfozą wnętrze budynku prezentowało się jak typowe wnętrze obory. Charakterystyczny drewniany strop podtrzymywał połacie dachu, które wymagały ulepszonej izolacji i wzmocnienia ich stabilności. Co jest jasne, patrząc na to zdjęcie, to fakt, iż wnętrze nie nadawało się do zamieszkania.

Imponująca zmiana
Niesamowity jest efekt metamorfozy tego wnętrza! Wszystkie jego powierzchnie, łącznie z drewnianym stropem i sufitem, pomalowano na biało, potęgując wrażenie jasności i przestronności. Od strony tarasu wnętrze zostało przeszklone i w ten sposób otwarto je na otoczenie zewnętrzne. Wielkopowierzchniowe okna i drzwi balkonowe wpuszczają do środka mnóstwo naturalnego światła i pozwalają wnętrzu oddychać. W aranżacji salonu postawiono na skandynawską elegancję- białe, wygodne meble wypoczynkowe tworzą stylową całość z drewnianymi dodatkami i dekoracjami. Czarny piecyk z długim szybem pełni nie tylko rolę praktyczną, ocieplając wnętrze, ale także dekoracyjną, wprowadzając do wnętrza wyjątkowy klimat.

Rupieciarnia
Przed remontem wnętrze obory służyło jako swoista graciarnia. Śmieci, niepotrzebne rupiecie czy ziemia pokrywały jej powierzchnie, prezentując się wyjątkowo nieestetycznie. Patrząc na to zdjęcie aż ciężko uwierzyć, że w tym pomieszczeniu stworzyć można stylowe miejsce do życia.

Kuchnia z widokiem
Nowoczesna kuchnia została zaaranżowana w taki sposób, aby można było ją wygodnie i bezproblemowo użytkować. Są tu liczne powierzchnie robocze, a także miejsca do przechowywania. Klimatyczne dodatki i dekoracje wprowadzają prawdziwie wiejski klimat, które z modernistyczną zabudową tworzą intrygującą kombinację. Zdecydowanym hitem tej kuchni jest jednak podłużne okno, które nie tylko wypełnią ją światłem oraz pozwala ją wietrzyć, ale także zapewnia fantastyczny widok na okolicę.

Klimatyczna jadalnia
Także we wnętrzu zdecydowano zachować się pewne elementy wcześniejszej zabudowy. Ceglana ściana jest tego najlepszym dowodem. Pomalowano ją jednak na biało, wpisując jej charakter w skandynawską estetykę. Proste białe półki stanowią doskonałe miejsce na przechowywanie, nadając zastawie i domowym akcesoriom charakter dekoracyjny. Prosty drewniany stół otoczono białymi krzesłami w wiejskim stylu, co tworzy na tym obszarze wyjątkowy klimat.

Sypialnia w stylu shabby chic
Na koniec zaglądamy do sypialni, w której króluje przybrudzona biel. Drewniane, bielone deski za wezgłowiem łóżka stanowią klimatyczne tło dla mebli do sypialni. Stylizowane na staromodne meble- takie jak szafki nocne czy komoda przy drzwiach- wprowadzają do tej aranżacji stylistykę shabby chic. Stylowe tekstylia i urocze dodatki dopełniają dekor tego pomieszczenia, czyniąc je przytulnym i ładnym.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekci: Anna i Anatol Kuczyńscy
Teksty i materiały: homify.pl

 

więcej

komentarze

Dom Wieżyca:
Dzięki za kolejny inspirujący polski przykład!
Konrad Hryniewicz:
Ale kosa :)
Gosia Wiktor:
<3
Ania Kornijenko:
Znów się zakochałam ❤
Aga EF:
Cudowna 😍
Gabriela Lewicka:
mega !
Marek Piękoś:
Parówki koło Starych Jabłonek Znam to miejsce. Piękne miejsce i czyste jeziorko:)
Robert Cybulski:
Mega pozytywnie ☺
Dfk Dfk:
Nie no, po prostu dech zapiera! Moja obora [niemal identyczna, jak to obora ;-)] też się powolutku odmienia (z naciskiem na powolutku), więc wiem, jakiego kalibru jest taka metamorfoza. Nieprawdopodobnie skromnie, przemyślanie, wszystko bez zadęcia, ale inspirująco szlachetnie. Coś fantastycznego. Państwo Architekci przez duże "A". <3
Rafal Zielinski:
ja się tylko zastanawiam jak można mieć taką reklamę i nie włączyć strony internetowej... :D btw gratuluję :)
Beata Ekielska:
rewelacja :)
Archie Skwarczewski:
Pomysl na budowe od podstaw na dzialce siedliskowej lub bez planu zagospodarowania......inspiracja tez wszys th kie angielskie stodoly przerobione na domy
Łukasz Pustelnik:
rewelacja
Kasia Ładniak:
bajecznie <3
Przemysław Tracz:
http://www.emidom.pl/dom-sprzedaz-parwolki-gietrzwald-olsztynski-warminsko-mazurskie,5111088
Anna Malinowska:
Mich Mich
Marcin Czarnyszewicz:
jak rozumiem ta część w kolorze cegły przed stodołą właściwą jest oryginalna i tylko oczyszczona ... a jeżeli tak (w co wątpię) to wytłumaczcie mi jak to się stało że zmieniła położenie ... w tekście o tym ani słowa ,podobnie zresztą jak z drzewami od strony tarasu ... co widać na zdjęciach przed i po ,czyli ktoś robi z nas wała jednym słowem ...
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Dom Wieżyca:
Dzięki za kolejny inspirujący polski przykład!
Konrad Hryniewicz:
Ale kosa :)
Gosia Wiktor:
<3
Ania Kornijenko:
Znów się zakochałam ❤
Aga EF:
Cudowna 😍
Gabriela Lewicka:
mega !
Marek Piękoś:
Parówki koło Starych Jabłonek Znam to miejsce. Piękne miejsce i czyste jeziorko:)
Robert Cybulski:
Mega pozytywnie ☺
Dfk Dfk:
Nie no, po prostu dech zapiera! Moja obora [niemal identyczna, jak to obora ;-)] też się powolutku odmienia (z naciskiem na powolutku), więc wiem, jakiego kalibru jest taka metamorfoza. Nieprawdopodobnie skromnie, przemyślanie, wszystko bez zadęcia, ale inspirująco szlachetnie. Coś fantastycznego. Państwo Architekci przez duże "A". <3
Rafal Zielinski:
ja się tylko zastanawiam jak można mieć taką reklamę i nie włączyć strony internetowej... :D btw gratuluję :)
Beata Ekielska:
rewelacja :)
Archie Skwarczewski:
Pomysl na budowe od podstaw na dzialce siedliskowej lub bez planu zagospodarowania......inspiracja tez wszys th kie angielskie stodoly przerobione na domy
Łukasz Pustelnik:
rewelacja
Kasia Ładniak:
bajecznie <3
Przemysław Tracz:
http://www.emidom.pl/dom-sprzedaz-parwolki-gietrzwald-olsztynski-warminsko-mazurskie,5111088
Anna Malinowska:
Mich Mich
Marcin Czarnyszewicz:
jak rozumiem ta część w kolorze cegły przed stodołą właściwą jest oryginalna i tylko oczyszczona ... a jeżeli tak (w co wątpię) to wytłumaczcie mi jak to się stało że zmieniła położenie ... w tekście o tym ani słowa ,podobnie zresztą jak z drzewami od strony tarasu ... co widać na zdjęciach przed i po ,czyli ktoś robi z nas wała jednym słowem ...
zobacz ten wpis na FB