Zwei kleine Hauser

To projekt z Hohenecken na przedmieściach niemieckiego miasta Kaiserslautern. Te dwie niewielkie nowoczesne STODOŁY zamykają pustą przestrzeń.

Połączenie prefabrykowanej konstrukcji drewnianej z solidnymi płytami z drewna wykorzystano, by stworzyć dwa oryginalne domy. Aby odsłonić widok na kościół i stary zamek, odwrócono ogólne zasady, jakie stosuje się zwykle w przypadku domów jednorodzinnych.

Salon oraz kuchnia znajdują się na wyższym piętrze, a niżej ulokowano łazienkę i trzy pokoje. Aranżacja przestrzeni wewnętrznej zdominowana jest przez ułożoną centralnie klatkę schodową, która w połączeniu z przeźroczystymi panelami poliwęglanowymi, oddziela poszczególne pomieszczenia. Takie rozwiązanie zapewnia też optymalne doświetlenie wnętrza domu, tworząc płynne granice przestrzeni.
 
Lokalizacja: Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne