nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Architektoniczna Tabula rasa

O inspiracji

Tabula rasa – z takim podejściem David Zámečník, jeden z dwóch założycieli firmy NEW HOW z siedzibą w Pradze, rozpoczynał projekt architektoniczny w północno-zachodniej części Czech, we wsi Nové Hamry. Budowa wakacyjnego domu była początkiem osobistej opowieści architekta o swoich przodkach, dziecięcych snach i realizacji marzeń.
Obiekt powstawał w dosyć trudnych warunkach ukształtowania terenu, w regionach wpisanych na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Nowy początek
Zámečník, kiedy myślał o kolorze elewacji swojego domu inspirował się naturą. Można w niej dopatrzyć się wszystkich odcieni ciemnej szarości ”, które są odzwierciedleniem cienia drzew, granitu i bazaltu – kamieni znajdujących się u podnóża Rudaw oraz ciemnozielonych igieł i pni świerków, które są charakterystyczne dla tego regionu.

Dla architekta wybór był oczywisty, że elewacja i dach jego wakacyjnego domu, zostanie pokryty ciemnym aluminium, w tym przypadku był to Prefalz w kolorze antracytowym P.10. Aby uzyskać odpowiedni wygląd powierzchni elewacji i dachu, użyto blachy o strukturze stucco, która daje złudzenie olejowanego, czarnego drewna i wolno rosnącej kory świerku. Kolor i powierzchnia to nie jedyne zachwycające atrybuty tego obiektu.

Dom znajduje się zaledwie kilka metrów od krawędzi lasu. Otoczony drzewami prawie się nie wyróżnia, w porównaniu z niektórymi sąsiednimi domami otynkowanymi na biało. Pobliskie świerki sprawiają, że dom wygląda, jakby został pochłonięty przez las.

Z pewnością musiało to być wielkie zaskoczenie dla sąsiadów, kiedy zobaczyli, że David Zámčník zaczyna od rozbiórki istniejącego wiekowego domu i rozpoczyna budowę od nowa. O ile dachy są często naprawiane, o tyle rzadko zdarza się, że w okolicy dom jest budowany od nowa. Jak przyznaje architekt Zámečník woli patrzeć w przyszłość niż tkwić w przeszłości. Historia starego domu jest zbyt intensywna i bardzo skomplikowana dla niego. Do 1950 roku majątek należał do rodziny wywodzącej się z mniejszości niemieckojęzycznej w Rudawach, która w tamtych czasach została wysiedlona. Rodzina żony Zámečníka w 1950 roku nabyła nieruchomość. W komunistycznej Czechosłowackiej Republice Socjalistycznej byli tolerowani tylko dlatego, że w rodzinie był pilot Królewskich Sił Powietrznych. Dziś ich wnuki i prawnuki tego pokolenia powracają w te rejony. Dzięki nowej konstrukcji Zámečník chciał nadać swojemu domowi nowy, lepszy początek. „Od dawna”, jak mówi „nie był do końca pewien, jaki budynek sprawi, że miejsce zapoczątkuje nowe dzieje rodziny, oddając także pokłon pamięci swoim przodkom”. Z tego powodu zdecydował się na podejście „tabula rasa”. Podczas projektowania powrócił do swoich dziecięcych marzeń, inspirującej geometrii przestrzennej oraz potrzeby łatwej realizacji budowy i zastosowania oryginalnych materiałów.Forma zewnętrzna podąża za funkcją wewnętrzną

Nowy budynek ma aerodynamiczną oraz nieregularną konstrukcję. Klasyczne elementy, takie jak dach i ściany łączą się ze sobą zachowując spójną i przejrzystą formę. Zespół architektów NEW HOW z Davidem Zámečník na czele opracowali bryłę obiektu składającą się z kilku precyzyjnie ustawionych wewnętrznych przestrzeni, które w zależności od pory roku pełnią określone funkcje. Zastosowaną ideę „obserwatora” określa wewnętrzna wysokość domu. Ma przypominać wieżę, ale służyć również, jako schronienie. Zamiast standardowych dwóch kondygnacji, stworzono trzy poziomy – każdy z własnym charakterem. Szczyt mieszczący się na najwyższym poziomie ma prawie dziesięć metrów wysokości i służy, jako pracownia, biblioteka, a także miejsce wyciszenia. Kwadratowe okno o długości boków 2,5 m, zapewnia niesamowite widoki na wierzchołki drzew, niebo i krajobraz. Poziom poniżej są miejsca do spania, łazienka i otwarta przestrzeń. Na tym poziomie cześć podłogi stanowi siatka, która jest swoistym połączeniem z najniższym poziomem. Oprócz aspektu wizualnego i akustycznego pełni rolę hamaku. Zaprojektowane przestrzenie ukształtowały wakacyjny dom, w którym każdy może puścić wodze fantazji. W niedalekiej przyszłości, dom będzie całoroczny. David Zámečník planuje zrealizować swoje kolejne marzenie, jakim jest dzielenie się „życiem bez miasta” ze swoimi przyjaciółmi.  Z tego powodu w domu są już miejsca do spania, dla co najmniej dziesięciu osób. Dom zostanie także wyposażony w odnawialne źródła energii. Dach już został przystosowany do montażu fotowoltaiki oraz wertykalnych turbin wiatrowych. To krok w stronę realizacji idei życia architekta, jaką jest posiadanie samowystarczalnego energetycznie domu.

Dom w Nové Hamry nie jest pierwszą realizacją czeskiej firmy architektonicznej. Projektują od ponad dziesięciu lat. W 2011 roku zaprezentowali nowatorski projekt przebudowy schroniska w pobliżu Śnieżki, który został specjalnie zaprojektowany do ekstremalnych warunków górskich. Ostatecznie projekt ten wygrał międzynarodowy konkurs. Dom wakacyjny w Nové Hamry to mały prototyp takiego schroniska górskiego. „Po pierwszej zimie w Nové Hamry”, David jest pewien, „że koncepcję domu można wykorzystać do innych projektów realizowanych przez NEW HOW i zdaje sobie sprawę, że zarówno dom, jak i miejsce potrzebują więcej czasu, aby rozwinąć pełen swój potencjał”.