NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

BARNhouse V

O inspiracji

Inspiracja dla projektu tej stodoły powstawała głównie w wyniku analiz dotyczących wiejskiej okolicy działki, na której miał stanąć dom.

Działka znajduje się około 30 metrów od drogi głównej w holenderskim miasteczku Boxtel i z tego powodu dom stanął w jej tylnej części, gdzie otoczenie zdominowane jest przez szopy i STODOŁY otwarte na otaczające je krajobrazy. Projekt nawiązuje w bardzo bezpośredni sposób do swego otoczenia – zarówno pod względem koloru, kształtu, jak i zastosowanych materiałów.Czarna drewniana elewacja nawiązuje do wyglądu tradycyjnych, okolicznych STODÓŁ, które zwykle obijano czarnymi deskami. Z kolei dach z blachy falistej to nawiązanie do bardziej współczesnych budynków rolniczych, które pojawiają się w tym rejonie i w całości wykończone są tym rodzajem materiału. Odniesieniem do dawnych STODÓŁ jest także projekt rozsuwanych żaluzji, które nawiązują do dużych przesuwnych drzwi pojawiających się w wielu tradycyjnych zabudowaniach gospodarczych.

Różnorodność zastosowanych rozwiązań i materiałów staje się widoczna dopiero, kiedy przyjrzymy się całości z bliska. Pionowe deski na elewacji i poziome listewki żaluzji oraz blacha falista są w tym samym, czarnym kolorze, ale dzięki różnorodności tekstur i zastosowań absorbują i odbijają światło słoneczne w zupełnie inny sposób. W ten sposób cały projekt nie jest tylko jedną, monotonną bryłą, ale zmienia się i staje się znacznie bardziej ciekawy.

Istotnym punktem wyjściowym dla całego projektu, była wąska, ale długa działka, która miała wpływ na usytuowanie samego budynku. Z wewnątrz domu można podziwiać trzy różne scenerie, które miały też istotny wpływ na ukształtowanie samego wnętrza. Od frontu dom jest połączony z drogą dojazdową, ale bardziej intymna przestrzeń została zorganizowana od zachodu. Budynek otwiera się natomiast całkowicie na pola i sad, który znajduje się z tyłu.

Dom ma powierzchnię 160 m2 i został zaprojektowany tak, by dopasować się do każdego „cyklu” życia. Wszystkie przestrzenie dzienne znajdują się na parterze, a parter mieści dwie sypialnie z własnymi łazienkami, przestrzeń do przechowywania różnych rzeczy oraz miejsce do pracy. Otwarta przestrzeń nad kuchnią i klatka schodowa wprowadzają do wnętrza poranne słońce, które wnika do domu przez okna dachowe w ścianie wschodniej, wprowadzając energię do serca domu. Wysokie przestrzenie sprawiają też wrażenie większej przestrzeni, otwierając widok aż po sam dach, co jest również cechą charakterystyczną wielkich, holenderskich STODÓŁ.

Lokalizacja: Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA