NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Renowacja w nurcie minimalizmu

O inspiracji

Małżeństwo Alix i Onur Keçe na co dzień wraz ze swoimi dwiema córeczkami mieszka w jednej z zatłoczonych dzielnic Paryża. Para już od dawna szukała wiejskiego domu na uboczu, którym to ich pociechy będą mogły swobodnie się wybiegać. Główny warunek był jeden- dom nie mógł znajdować się dalej niż godzinę jazdy samochodem, tak aby podróże mijały rodzinie przyjemnie, bez niepotrzebnych krzyków. Gdy w pewien pochmurny dzień małżeństwo znalazło zarośniętą działkę znajdującą się na zachód od Paryża, para od razu wiedziała, że to właśnie tego miejsca szukali. Alix i Onur obejrzeli na prawdę dużą ilość posiadłości, ale żadna z nich nie mogła się równać do tego oświetlonego bladym słońcem kamiennego domu.

Historia

Budynek zbudowany w 1892 roku dom na skraju lasu z trzy piętrową wieżą oraz pokrytą bluszczem stodołą był częścią kompleksu, który obejmował również dwie jednoizbowe konstrukcje. Pozostawał nietknięty aż do roku 1960. Odwiedzany tylko raz do roku dom popadał powoli w bankructwo. Ogród wyglądał jak dżungla, ale to jedna z rzeczy, za które małżeństwo pokochało ów dom.

Potencjał

Kreatywne małżeństwo od razu spostrzegło potencjał jaki tkwił w tym budynku i całej posiadłości. Para postanowiła zachować wygląd zewnętrzny Casa Kece, natomiast wnętrze zmodyfikować. Postawiono tutaj na beton i wyraziste kolory w roli głównej. Onur sam zaprojektował renowację. Udało się ją wcielić w życie z pomocą lokalnego wykonawcy. Inwestorzy wiedzieli, że kluczowe będzie zaprojektowanie przestrzeni wspólnej. Z doświadczeń zebranych podczas mieszkania w centrum Paryża wywnioskowali, że dzieci nie potrzebują sporych sypialni, ponieważ i tak rzadko w nich przebywają. Punkt ciężkości w Casa Kace postawiono zatem na salon i sypialnię rodziców.

Pomysł

Pomysł ten zainspirował ich do transformacji przestrzennej STODOŁY w wielofunkcyjną sypialnię. Pomieszczenia urządzono w stylu miejskiego LOFTu. Pośrodku Onur ustawił duże łóżko wodne inspirowane meblami Franka Lloyd Wright’a. W przestrzeni wypoczynkowej i na patio ustawiono kominki. Aby zapewnić dzieciom przestrzeń osobistą w niedalekim sąsiedztwie przestrzeni wspólnej Onur zaprojektował maleńki pokoik z łóżkiem piętrowym schowany za zabudowaną płytą MDF garderobą. Tutaj o wystroju zadecydowała Ellis, określają go jednym słowem „TĘCZA”. To tłumaczy wachlarz kolorów zaczynając od podłogi, na suficie kończąc. Na własną łazienkę i saunę Alix i Onur przeznaczyli przestrzeń na pewnego typu „antresoli” do której prowadzą betonowe schody. Poprzez szklaną ścianę widać stąd położoną poniżej sypialnię.

Kompromisy

Małżeństwo pogodziło swoje kontrastowe wizje, dzięki czemu udało się stworzyć duże, przestrzenne wnętrza, ocieplone dużą ilością kolorów. Na płytkach w kuchni i zasłonach w stodole widać kolorowe wzory. Sufity i niektóre ściany pokryto limonkową farbą. Malowano je specjalną metodą, która pozwoliła nadać ścianom dodatkowej struktury. W jedno piątrowym głównym budynku stworzono przestrzeń do wspólnego życia, dla rodziny. Rodzicom zależało, aby w domu znalazło się miejsce na wspólne spotkania przy stole. Wyburzono ściany, które dzieliły tą przestrzeń na 4 pokoje. Stół jest bardzo długi i ustawiony w taki sposób, że łączy dwa, różne poziomy, tej przestrzeni. Zgodnie z marzeniem Alix o ciepłym kominku w pobliżu miejsca spożywania posiłków, Onur wkomponował go w powierzchnię stołu. To jeden z 6-ciu kominków znajdujących się w domu.

Happy end

Zakończenie procesu renowacji planowane było na marzec 2020 roku, niestety liczne opóźnienia wpłynęły na to, że ukończono go rok później. Teraz stanowi dla rodziny idealne miejsce ucieczki od zatłoczonego miasta. Spokojną ostoję, przestrzeń prywatną, tak ważną w dzisiejszych czasach. Jeśli interesuje Cię temat renowacji starych budynków, zajrzyj tutaj. Lokalizacja: Francja Tekst: nowoczesna STODOŁA