nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Czarny domek w Amsterdamie

O inspiracji

Holenderski architekt Chris Collaris zbudował dom w Amsterdamie, który w 100 procentach obity jest poczerniałym drewnem. Jego asymetryczny dach dwuspadowy wydłuża się z jednej strony, tworząc osłonięte wejście.

Dom o prostej nazwie „House MM” znajduje się w dawnej przemysłowej dzielnicy Amsterdamu, zwanej Amsterdam Noord. Na działce stał wcześniej stary, zrujnowany dom z cegły, który miał ogromnie „zagracone wnętrze”. Firma Chris Collaris Architects miała pracować na tej samej powierzchni, jaką miał stary dom, czyli na 60 m2 i w ten sposób zaprojektowała prosty budynek, który maksymalnie wykorzystuje swą powierzchnię, tworząc wrażenie zaskakującej przestronności. Zespół architektów zdołał stworzyć trzy poziomy w domu, który wygląda jakby miał dwa piętra, wpuszczając antresolę pod stromy dach. Dach z dwóch stron wykracza poza bryłę główną budynku, ale z jednej sięga dalej, tworząc osłoniętą ścieżkę, która prowadzi do głównego wejścia. „Linie dachu musiały mieć ograniczoną wysokość” – wyjaśniają architekci. „Wypuszczając niższe części dachu poza bryłę główną budynku, wyższy poziom domu podnosi się, zapewniając wysokie sufity na każdym poziomie domu i pozwalając na stworzenie dodatkowej przestrzeni na strychu.”

W przypadku tego projektu architekci zastosowali materiały i metody, które stosowane są częściej przy budowie fabryk, ale udało im się stworzyć budynek o wysokiej wydajności energetycznej, który opiera się na konceptach związanych z pasywnym budownictwem.

Stalowa konstrukcja wspiera warstwowe panele wypełnione wysokiej jakości izolacją i to one tworzą ściany oraz dach. Panele zostały wykończone z zewnątrz czarnym drewnem sosnowym, pokrytym ochronnym woskiem. Pionowo ułożone deski przełamują wyłącznie okna, które mają minimalistyczne, czarne futryny. One również zapewniają optymalną efektywność termiczną.
Duże okno wystaje z jednej ze ścian, mieszcząc również wygodne siedzisko, z którego można podziwiać piękny ogród. Projekt ma też okno mansardowe, które przełamuje linię dachu, wpuszczając naturalne światło do łazienki.

Wewnątrz powierzchnia podzielona jest na różne strefy, w czym pomaga ceglasty „rdzeń” budynku. Cegła ta pochodzi z wnętrza stojącego tu wcześniej domu. Ten centralny element mieści wbudowane półki, szafę i toaletę, a tuż obok znajdują się schody prowadzące na wyższe poziomy domu.
Przestrzeń salonu obok wejścia łączy się z kuchnią, która prowadzi do jadalni znajdującej się w tylnej części. Ta przestrzeń zakończona jest pełnym przeszkleniem, łącznie z przesuwnymi drzwiami, które otwierają się na taras i ogród.

Lokalizacja: Amsterdam, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA