NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Dawny teatr i magazyn dynamiczną przestrzenią do pracy i życia

O inspiracji

Firma Cadaval & Solà-Morales zamieniła dawny magazyn papieru toaletowego w Barcelonie w nowoczesną przestrzeń, w której można wygodnie łączyć mieszkanie z pracą.

Budynek znajduje się w tętniącej życiem dzielnicy El Poblenou i powstał pod koniec XIX wieku. Początkowo działał tu teatr, ale później w miejscu tym zaczął funkcjonować magazyn papieru toaletowego. Architekci z firmy Cadaval & Solà-Morales, która ma swe biura w Barcelonie i Meksyku, wykorzystali w swoim projekcie wielkość i skalę budynku. W ten sposób chcieli przywrócić i optymalnie wykorzystać cechy przestrzenne pierwotnej, teatralnej konstrukcji.

Mieszkańcy i goście wchodzą do domu przez wejście, które podkreśla klasyczny samochód, wykorzystany tu jako dzieło sztuki. Dom ma powierzchnię 330 m2 i mieści ogromną przestrzeń centralną, która została zaprojektowana w stylu loftowym. Na wspólnej przestrzeni znajdują się salon, jadalnia, kuchnia i gabinet, a całość – pomimo sporych rozmiarów – jest przytulna, dzięki wprowadzeniu tu różnych funkcji, przedmiotów, tekstur i materiałów, takich jak drewno, metal, cegła i kamień.Architekci usunęli część dachu magazynu, dzięki czemu stworzyli patio, które służy jako przedłużenie zewnętrzne dla głównej części dziennej domu. To miejsce idealne na organizacje obiadów i kolacji w otoczeniu posadzonej tu roślinności. Basen, który tu powstał, daje możliwość przyjemnej ochłody po ciężkim dniu pracy lub ćwiczeniach. Dzięki stworzeniu tej przestrzeni, reszta domu jest naturalnie doświetlona i wentylowana.

Nad wejściem do domu znajdują się dwa gabinety, które doświetlają dwa duże okna od strony ulicy. Oba studia zajmują miejsce na poziomie antresoli, nad kuchnią i łazienką. Miejsca do spania urządzono po drugiej stronie budynku, przy czym na parterze znajdują się dwie sypialnie, a kolejna – z przylegającym do niej tarasem – jest na wyższym piętrze.

- „Projekt stara się uszanować maksymalnie pierwotny warunek istniejącego tu magazynu” – wyjaśniają architekci z firmy Cadaval & Solà-Morales. – „Jego konstrukcja nie została zmodyfikowana, a jedynie wzmocniona. Jego ściany nie zostały zburzone, ale tylko odnowione, a kilka nowych elementów architektonicznych, które dodano do projektu, nie wpływa znacząco na pierwotny charakter budynku. Nasz koncept polega na budowaniu bez wpływu na to, co już istnieje. To zrozumienie, że z czasem teatr z pewnością zyska nowe funkcje i nowe życie” – piszą architekci.

Lokalizacja: Barcelona, Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA