nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

De Kas, czyli holenderska szklarnia

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Krystalicznie czyste ściany w sercu lasu – tak można opisać De Kas. Błyszczący szklany klejnot w lesie oferuje doświadczenie biwaku pod koronami drzew. Przeszklenia bowiem zapewniają uczucie żywego obcowania z naturą. Nie zapominajmy o magii trzcinowego basenu przed drzwiami…  ten malutki dom oferuje wyraźne wibracje szklarni i żywy dach, a także zachęcający, otoczony trzciną naturalny basen tuż przed drzwiami wejściowymi. Najnowsza oferta od Getaway Projects w Holandii jest pełna niespodzianek.

De Kas – szklarnia lat 70.

Wewnątrz nowo wybudowanego De Kas rządzi modny wystrój wnętrz z lat 70. Design przestrzeni akcentuje wbudowana okrągła kanapa wieńcząca zwartą marmurową płytę w kolorze hebanu i złota. Kanapa niemal tworzy całość z blatem-wyspą kuchenną, tworząc kompaktową kuchnię, bar oraz przestrzeń wypoczynkową w jednym. Część codzienna przypomina salon koktajlowy w atrium. Tutaj szklane ściany otaczają ze wszystkich stron i błyszczą nad głową, ponad bujną roślinnością zawieszoną pod sufitem.

Malutka konstrukcja dzięki zastosowaniu przeszkleń ścian oraz dachu sprawia, że metraż jest nieograniczony. Wszystko za sprawą iluzji przestrzennej. Ten nowo wybudowany dom szklarniowy stworzono, aby w pełni wykorzystać lokalizację w dziewiczym, „zapomnianym” lesie. W większości konstrukcji jedyne, co oddziela wnętrze domu od otaczającego go lasu, to szerokie przeszklone okna i tafle sufitowe. Zbudowaną w klasycznym stylu szklarnię, krystalicznie czystą przestrzeń codzienną De Kas całkowicie otoczono oknami i panelami sufitowymi. Przeszkloną przestrzeń przerywa tylko ciemna metalowa rama okien, którą równoważą kontrastujące wewnętrzne belki konstrukcyjne w jaskrawym odcieniu złota. Element oddzielający wnętrze od zewnętrza stanowi kominek opalany drewnem zlokalizowany w przedniej szybie.

Luksus i estetyka

Dwie sypialnie „wbudowano” w górny poziom szklarni De Kas. Każda wyposażona w łóżka typu queen-size ustawione pod pochyłym sufitem i ścianami wyłożonymi drewnianymi panelami, z zajmującymi niewiele miejsca oknami podobnymi do świetlików i hebanowymi drzwiczkami. W pojedynczej, zatopionej łazience na dole znajduje się podwójny prysznic, wirująca marmurowa toaletka. Nastrojowa paleta dekoracji z lat 70. jest kontynuowana w kabinie prysznicowej, wyłożonej ciemnymi, kamienistymi płytkami, które dodają domowi naturalistycznego klimatu kabiny.

Na zewnątrz zachęcający naturalny basen nieco uniesiono nad ziemią w ciemnej ramie, która naśladuje strukturę domu. Basen wyłożono z jednej strony wąskim pomostem i drabinką, a z drugiej krawędzi kiełkuje nieskazitelna roślinność. Cała chata szklarni jest zbudowana na tarasie z betonowych płyt pod drzewami, a obok basenu znajduje się jadalnia na świeżym powietrzu z kominkiem.

Lokalizacja: Epse, Gederland, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy