nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Z sercem do tego co było i będzie

O inspiracji

Ta dawna STODOŁA, położona na skraju wioski Dorset jest jednym z trzech budynków, które zostały zakupione przez właścicieli sąsiedniego gospodarstwa. Nowe budynki docelowo miały służyć jako zakwaterowanie i miejsce rozrywki dla rodziny i przyjaciół.Kiedy para nabyła nieruchomość, jedna z jej fasad była całkowicie ukryta za prowizoryczną szopą z blachy falistej. Została ona wzniesiona między stodołami, aby pomieścić więcej żywego inwentarza.

STODOŁA omłotowa jest najstarszą z konstrukcji znajdujących się na tej działce i szacuje się, że pochodzi z końca XVII wieku. „Dopiero, gdy go rozebraliśmy blaszaną szopę, zdaliśmy sobie sprawę, że STODOŁA omłotowa stoi na dość pochyłym zboczu, więc naszym pierwszym zadaniem było podparcie jej, aby zapobiec zawaleniu się” – wspomina właściciel.

Architekci z Llewellyn Harker Lowe, zaangażowani w projekt opracowali układ z otwartym parterem z kuchnią i częścią wypoczynkową na obu końcach. Sypialnia „kapsuła” miała znajdować się powyżej. Para wcześniej zaangażowała projektantkę wnętrz Samanthę Todhunter, aby odnowiła zarówno ich londyński dom, jak i dom na farmie. Podczas renowacji STODOŁY poprosili ją o pomoc w tworzeniu relaksujących, przyjemnych przestrzeni, które spodobają się wszystkim pokoleniom.

W centrum budynku znajduje się imponująca, sklepiona jadalnia o stalowej ramie. W niej dwa ogromne otwory stodoły są teraz poprzecinane przeszkleniami. Wybrano praktyczne meble, takie jak solidny dębowy stół jadalny i ławy.

Przeszklone szafki ścienne w kuchni pomagają złagodzić fakt, że niższe partie stodoły są nieuchronnie ciemniejsze.

Do każdej z dwóch sypialni prowadzą drewniane schody. Architekci wpadli na pomysł pokrycia części ścian odzyskanymi deskami podłogowymi z głównego domu. Salon łączy całkowicie białe meble z przyciągającymi wzrok zielonymi tkaninami. Elementy z teksturą, takie jak krzesła z trzciny i taca z sitowia, uzupełniają surowe ściany.

„Młocarnia służy również jako przestrzeń imprezowa, dlatego ważne było, aby zaopatrzyć się w praktyczne meble” – wyjaśnia Samantha, podając przykład białej tkaniny z efektem lnu, zaprojektowanej do użytku na zewnątrz. „Mieliśmy tu 150 osób, więc ta sofa widziała sporo akcji, a mimo to jest nieskazitelna” – zachwyca się właściciel.

Ściany sypialni w nawiązaniu do pierwotnego przeznaczeniu budynku, wyściełano słomą. Okno sypialni wychodzi na sypialnię na przeciwległym końcu stodoły. „Nazywamy je oknami Romea i Julii” – żartuje właściciel. Nadruki inspirowane stylem indyjskim i piękna przeszklona lampa dodają dekoracyjnych akcentów.

Lokalizacja: Dorset, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA