nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Prezentowany budynek to weekendowa rezydencja w Lipnicach nad Sázavou

O inspiracji

Biorąc pod uwagę mocno zróżnicowaną powierzchnię elewacji całego obiektu, wykonawca Ivan Dolejš miał nie lada wyzwanie, aby zachować poziomy układ spoin paneli PREFA FX.12 na całości elewacji. Punkt startowy to najniższy narożnik elewacji. Przyjęty schemat montażu sprawdził się, dzięki czemu krawędzie poszczególnych paneli zostały idealnie spasowane, a bryła budynku tworzy spójną całość.

Prezentowany budynek to weekendowa rezydencja w Lipnicach nad Sázavou, mieście położonym na grzbiecie górzystego obszaru górnej Sázava, na pograniczu Czech i Moraw. Inwestycja znajduje u podnóża ruin średniowiecznego zamku, gdzie mieszkańcy żyją z rolnictwa, agroturystyki, a także ekoturystyki. To idealne miejsce na weekendowe wypady.nowoczesna STODOŁA jest przybudówką do już istniejącego budynku. Nowa część idealnie wpasowuje się w piękny krajobraz. Akcentuje nowoczesność w nienarzucający się sposób. Architekt František Cekal celowo wprowadził kontrast, aby podkreślić nowe i stare.

W przypadku każdego projektu budowlanego środowisko i miejsce są decydującymi czynnikami, które wyznaczają kierunek projektowania. Warunki lokalne nie były łatwe. „Głównym problemem było zabezpieczenie terenu budowy, który znajduje się na bardzo stromym terenie” zaznacza wykonawca. Kolejnym wyznacznikiem planowania rozbudowy był rekreacyjny charakter regionu. Z myślą o sąsiadach i sąsiadujących budynkach zespół projektowo-wykonawczy postarał się, aby ingerencja budowlana była na minimalnym poziomie. Cały projekt udało się zrealizować bez większych przeszkód, ku satysfakcji inwestora, także w aspekcie finansowym.

Ivan Dolejš, jako wykonawca położył duży nacisk na realizowanie wszelkich życzeń inwestora oraz architekta. Zadbał nie tylko o zewnętrzną stronę domu, ale zaangażował się także w projekt wnętrza. Zarekomendował i zastosował materiały, aby wizualnie spełniały wymagania klienta a zarazem były trwałe i funkcjonalne.

Fundament i strop, zostały wykonane z betonu zbrojonego. Ściany budynku powstały z pustaka ceramicznego, natomiast dach i elewacja zostały w całości pokryte aluminiowymi panelami PREFA w kolorze antracytowym. Uzyskano nowoczesny styl a jednocześnie prostotę, na których zależało właścicielom. „Aluminiowy panel elewacyjny FX.12 uważam za niezwykły w swoim wyglądzie. Mam również bardzo dobre doświadczenia z jego użytkowaniem. Kompleksowe systemy dachowe i elewacyjne dostarczane przez PREFA umożliwiają mi perfekcyjne wykonanie prac, bez większego trudu.” – mówi wykonawca.

Oryginalnym elementem stworzonego projektu jest tzw. „szyja łącząca” obie, przylegające do siebie nieruchomości. Stanowi ona zarówno detal wizualny jak i strefę wejściową dla obu domów. Duży, szklany front zapewnia niecodzienny widok na górzystą panoramę. Przebywając w środku można mieć wrażenie, jakby krajobraz przenosił się do wewnątrz przestronnego salonu. Efekt ten jest wspierany przez użycie naturalnych materiałów we wnętrzu, a niezwykle trwałe, aluminiowe wykończenie dachu i elewacji jest gwarancją, że Family home przetrwa pokolenia.

Lokalizacja: Czechy