nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Brytyjski azyl, czyli Farmer’s House

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Farmer’s House służy jako brytyjski azyl dla klientów studia architektonicznego AR Design Studio, którzy wracają na angielską wieś, aby zająć się swoim gospodarstwem. Położony na prywatnej posiadłości w najbardziej wysuniętej na zachód części Parku Narodowego South Downs, jego kluczową cechą jest wiejska lokalizacja domu. Architekci z AR Design Studio zostali poproszeni o dodanie w pełni samodzielnego aneksu, który byłby przestrzenią dla ich dzieci i wnuków.

Zespół AR Design Studio zaproponował rozszerzenie i zmianę stylizacji, która otula Farmer’s House. W efekcie powstała jednolita i elegancka forma. Przeszłość i teraźniejszość bryły łączą przeszklone połączenia istniejącego domu z nową dobudówką. Aneks, położony od wschodu, otoczony jest dużą zadaszoną jadalnią na świeżym powietrzu i strefą relaksu. Taras i basen, rozmieszczone centralnie przed domem, połączone są rozpostartym na całej długości zadaszeniem. Niczym pergolą, tworząc wrażenie salonu w ogrodzie. Rozciąga się ona wokół istniejącego domu i ciągnie się dalej na zachód od projektu, zapewniając dodatkowe zadaszoną przestrzeń do siedzenia. Zadaszenie to zawiera liczne otwory i elementy częściowo zacieniające, które zapewniają ochronę elewacji południowej z delikatnymi drewnianymi oknami.

Wizualnie nowa bryła Farmer’s House pojawia się jako jeden budynek, z przytulną kuchnią, salonem i jadalnią, pomieszczeniem gospodarczym oraz dwiema z trzech sypialni na parterze. W boazerii wycięto niewielkie szczeliny, aby wprowadzić naturalne światło, ale ich rozmiar jest skromny, aby chronić pomieszczenia przed widokiem z podjazdu. Geometrię elewacji pokryto włóknem cementowym, co zapewnia większą prywatność jadalni. Podziemna przestrzeń omija bryłę wizualną, która mogłaby zmienić proporcje istniejącego domu i obejmuje sypialnię, pomieszczenie gospodarcze i dwustanowiskowy garaż.

Lokalizacja: Hampshire, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy