nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Haus am Sturcherwald

O inspiracji

Dom o nazwie „Haus am Stürcherwald” stoi na wysokości 1000 m n.p.m. w wiosce Laterns w górzystym regionie Austrii, zwanym Vorarlberg. Został on zaprojektowany tak, by przypominał swym wyglądem popularne w tym rejonie budynki wiejskie.

Wiele z takich tradycyjnych, wielopiętrowych i często drewnianych domów miało dwuspadowe dachy i osłonięte balkony. Projekt Badera jest współczesną interpretacją dawnych zabudowań, nawiązując do nich przede wszystkim formą dachu oraz modrzewiową elewacją. Architekt oraz pracownicy jego studia chcieli zredukować wpływ budynku na otoczenie, dlatego zdecydowali się na prosty, prostokątny kształt domu. Widok z boku jest nieco mylny, ponieważ od tej strony zamaskowano rzeczywistą wielkość konstrukcji. Nabiera ona lekkości, wydając się spoczywać na szczudłach na stromo opadającym zboczu.

Dla wielu osób działka ta wydawała się być bezużyteczna, ponieważ strome zbocze leży pomiędzy dwoma ostrymi zakrętami wijącej się tu górskiej drogi. Jednak betonowe fundamenty pozwoliły zniwelować opadający teren, a architekci maksymalnie wykorzystali zalety wiejskiego położenia górskiej działki.

Długa, prostokątna forma budynku pozwoliła umieścić na parterze aż dziewięć sporych okien, które zwrócone są w stronę pobliskiego lasu. Główny korpus budynku spoczywa na betonowych fundamentach, za które wychodzą tylko jego krawędzie.

Przez całą wysokość fasady biegną pionowe, drewniane belki, które naśladują balkony w tradycyjny domach “Walser”, stwarzając też wrażenie, że dom stoi na szczudłach.
Wnętrze domu wyłożone jest w całości tymi samymi modrzewiowymi panelami, które widoczne są na zewnątrz. Architekci zdecydowali się także i tutaj na dużą prostotę wykończenia. Przestrzenie mieszkalne ciągną się na dwóch górnych piętrach domu, a w betonowych fundamentach ukryte są pomieszczenia użytkowe.

Wejście, ulokowane na poziomie gruntu, odsłania sporą, podwójną wysokość domu i otwiera się na połączoną przestrzeń kuchni i salonu. Przestrzeń ta, zakończona dużymi oknami, otwarta jest aż do samego dachu. Wychodząc na górę przechodzimy po galerii, która cięgnie się wzdłuż salonu, odsłaniając ogrom głównej przestrzeni dziennej domu. Na górze znajdują się dwie sypialnie wraz z własnymi łazienkami.
Okna na wyższym poziomie można zasłonić drewnianymi żaluzjami, tworząc ujednoliconą fasadę w części tylnej domu.