NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Holiday Cabin

O inspiracji

Kopenhaska firma architektoniczna Lendager Group stworzyła niezwykły dom wakacyjny z wykorzystaniem materiałów pochodzących z odzysku. nowoczesna STODOŁA dyskretnie chowa się między drzewami rosnącymi na wzgórzu w pobliżu plaży, a jej rozmiar nie przytłacza, ponieważ na pierwszy rzut oka wygląda tak, jakby składała się z kilku małych chatek.

Pięć połączonych ze sobą budynków ze szklanymi fasadami zbudowano zgodnie z zasadami komunikacyjnymi dla domów rodzinnych i zaprojektowano z pełnym poszanowaniem dla nieskażonego cywilizacją, tutejszego środowiska naturalnego. Co ciekawe, miejsce to oddalone jest zaledwie o godzinę jazdy samochodem od Kopenhagi, stolicy Danii.Nowe życie starego drewna

Każdy budynek zapewnia niczym niezaburzony widok na morze i bezpośredni dostęp do drewnianego tarasu, który oddziela dom od otaczającej go przyrody. W budynkach mieści się w sumie pięć sypialni, trzy łazienki, trzy salony i kuchnia, a wszystko wykonano z materiałów pochodzących z odzysku – odpadów drewnianych i starej cegły. To właśnie te dwa elementy były podstawowym materiałem budowlanym w tym projekcie.

Drewniane ściany, panele i elewacja są wykonane z drewna, które normalnie przeznaczone byłoby na odpad w fabryce zajmującej się produkcją ekskluzywnych podłóg. Firma produkuje deski podłogowe pod wymiar podawany przez klientów i niestety generuje dużą ilość drewnianych odpadów. Firma Lendager Group gromadzi takie drewno, które normalnie byłoby spalone, przerabia je i wprowadza do swoich projektów.

Naturalna obróbka

Wykorzystanie odpadów drewnianych jako materiał elewacyjny w klimacie nordyckim to nie lada wyzwanie. W tym miejscu kluczowa jest bowiem nie tylko estetyka, ale też trwałość i odporność materiałów. Firma zwraca więc ogromną uwagę na właściwe przygotowanie swoich drewnianych elementów. Stosuje technikę konserwacji drewna znaną w Japonii od 700 lat, która polega na przypalaniu
powierzchni drewna. W ten sposób zamyka się pory drewna, a sama technika nie tylko zapewnia bardzo dobrą ochronę, ale daje też wyjątkowy efekt wizualny, ponieważ każde drewno spala się inaczej. Co równie ważne, w ten sposób nie ma potrzeby stosowania chemikaliów.

Tę samą technikę zastosowano dla desek montowanych na wybranych ścianach wewnątrz domu, choć tam powierzchnia drewna została dodatkowo wyszczotkowana i zabarwiona białym olejem, który podkreślił fakturę drewna.

Rama konstrukcji oraz krokwie pochodzą również z drewna z odzysku, które zakonserwowano w podobny sposób. Belki w swoim pierwszym życiu były częścią szpitala dziecięcego w Kopenhadze. Resztki, które pozostały po ich docięciu zostały z kolei wykorzystane do zrobienia paneli podłogowych. Natomiast wszystkie wykorzystane w projekcie cegły pochodzą z prowadzonych lokalnie rozbiórek starych budynków.

Lokalizacja: Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA