NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Holiday Home w Diyathalawie

O inspiracji

Holiday Home niczym leśniczówka

Konstrukcja Holiday Home jest wynikiem ingerencji, która zmodyfikowała i przekształciła istniejącą prostą chatę dozorcy w nowoczesną STODOŁĘ. Istotną cechą procesu jest ponowne wykorzystanie drewnianych skrzyń paletowych. Do zbudowania widocznych elementów, zwłaszcza na piętrze chaty, wykorzystano staranne detale i efektywne ponowne wykorzystanie drewna ze zużytych skrzyń paletowych. Drewno pozostawione podczas procesu budowy ponownie wykorzystano do utworzenia unikalnego drewnianego ekranu z ręcznie robionych drewnianych skrzynek, które działają jako ściana ozdobna wzdłuż przejścia na parterze. Zrównoważone wykorzystanie drewna ze skrzyń paletowych jest wspaniałym dodatkiem do domku i tworzy charakterystyczną tożsamość. W zgodzie z naturą rzecz jasna.

Technikalia

Użycie stali i gruzu w uzupełnieniu do drewna dodaje bryle elegancji z nutą surowości. Kamienna posadzka dodatkowo wzmacnia ten charakter. Posadzkę de facto nabyto lokalnie, podobnie jak twardą ziemię pod wysokimi sosnami pozyskano z okolicy. Dwupiętrowa konstrukcja ze stromym dachem zaprojektowanym tak, aby pasowała do klimatu, wtapia się w otoczenie wśród sosen, dając niepowtarzalne wrażenia. Charakter lasu i idea przebywania w lesie jest starannie wkomponowana w projekt. Zielony dach cynkowo-aluminiowy przypominający baldachim drzewa i smukłe stalowe kolumny, które przedstawiają naturę skupiska sosen, stworzyły bardzo proste, ale skromne mieszkanie.

Lokalizacja zapewnia zapierające dech w piersiach widoki na las, a prosta dwupiętrowa konstrukcja celebruje lokalizację układem przestrzennym. Projekt obramowuje widoki sosnowego lasu w różnych punktach domu. W aranżację starannie wkomponowano intymne przestrzenie z miejscami do siedzenia, które dają możliwość obcowania z lasem w bliskim sąsiedztwie. Holiday Home rozświetla się jak latarnia wśród dramatycznego lasu sosnowego, tworząc nocą elegancką i przytulną atmosferę. Dzięki prostym, ale inteligentnym interwencjom ten projekt jest ekologiczny, energooszczędny, a jednocześnie zajmuje niewiele miejsca. Jest to zatem projekt o wspaniałych walorach wnętrzarskich i architektonicznych, który wyłania się z samej natury.

Lokalizacja: Sri Lanka Tekst: nowoczesna STODOŁA