NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Holiday House on the Rigi

O inspiracji

To domek wakacyjny stanął na zboczu Rigi w Scheidegg. Budynek powstał na peryferiach nieruchomości, by odległość do sąsiednich domów była maksymalnie duża, a w pobliżu pozostała możliwość na przyszłość stworzenia kolejnej zabudowy.
Betonowa piwnica zakotwiczyła budynek w pochyłym terenie i w niej znajduje się wejście oraz urządzenia techniczne. Na niej stanęła drewniana konstrukcja, która z daleka przypomina nieco statek. W dużym stopniu wystaje ona na wschód, dzięki czemu tworzy zadaszony, chroniony teren wejściowy.Betonowy komin z otwartym paleniskiem wychodzi z piwnicy jak żagiel i wraz z betonową ścianą stanowi on „kręgosłup” domu, za którym kryją się schody łączące trzy piętra. Na parterze znajduje się duży salon, który rozpościera się na dwa poziomy z różną wysokością sufitów.
Celowo obniżone pomieszczenie mieści kuchnię, tworząc efekt typowy bardziej dla górskich chat. Jednak długie na 5 metrów, panoramiczne okno przełamuje takie wrażenie, tworząc ramę dla górskich widoków i wprowadzając do wnętrza nowoczesność.  Wielokątny plan projektu tworzy różne podziały przestrzenne i nadaje betonowemu palenisku odpowiedni status w całym domu.

Lokalizacja: Scheidegg, Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA