nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Francuski House Around the Garden

Kategorie: Wnętrza

O inspiracji

Bezpośrednia bliskość morza jest zarówno główną atrakcją, jak i największym zagrożeniem. Burze wyrywają drzewa. Wiatry niosą sól, piasek, deszcze. Męczą mieszkańców i budynki. Wyludnione zimą Saint-Pair-sur-Mer, turyści okupują latem. Samochody, krzyki i grille najeżdżają ogrody i ulice.

Domek na plaży

Działkę obecnego House Around the Garden zajmował mały domek na plaży z lat 60. XX wieku, gdzie komfort stanowił materiał szczątkowym. Sama bryła była przesunięta na północny zachód. Garaż i szopa zajmowały południowo-wschodni narożnik. Pomiędzy tymi budynkami znajdował się ogród. Pierwotna prośba dotyczyła remontu i rozbudowy pawilonu oraz jego budynków gospodarczych. Miał stać się on główną rezydencją i pensjonatem dostępnym dla osób niepełnosprawnych.

Istniejące budynki musiały zostać ocieplone z zewnątrz, co spowodowało zmianę wizerunku. Projekt House Around the Garden musiał jak najlepiej wykorzystać dostępne zasoby. Nakłady słoneczne zoptymalizowano. Ogrzewanie musiało być zapewnione przez piec opalany drewnem. Zamontowano system odzysku wody deszczowej do ogrodu, toalety i pralki.

Istniejący wcześniej budynek w pełni zintegrowano z projektem. Wyznacza trzy strony ogrodzonego ogrodu i utrwala ducha tego miejsca. W odpowiedzi na naturalne zagrożenia środowiska, wyłoniła się potrzeba budowania wzdłuż granic. Architekci zdecydowali się zrezygnować z widoku na morze i skupić się na zamkniętej przestrzeni: ogrodzie.

House Around the Garden – intymnym siedliskiem

Jest to jednoczące miejsce dwóch domów. Wszystkie pomieszczenia „dzienne” lub „publiczne” znajdują się wokół niego, na poziomie ogrodu. Ścieżka pokryta zwisającymi dachami umożliwia zwiedzanie ogrodu i dotarcie do wszystkich części kompleksu, niczym krużganek.

„To intymne siedlisko poszerza horyzont o poetyckie wymiary”. Ogród służy niczym zegar – odmierza porę dnia oraz porę roku. Zastosowanie cynku w okładzinach i pokryciach dachowych sprawia, że przejawy upływu czasu są jeszcze bardziej widoczne.

Domy „kontemplują” deszcz, otwierając wszystkie okna dzięki okapowi dachu. Opada jak zasłona w rzekach kamyków. Dzięki czemu system ponownego wykorzystania wody deszczowej jest tak efektywny.

Lokalizacja: Saint-Pair-Sur-Mer, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA